Hlavní obsah

Temelín prochází důkladnou prověrkou zahraničních odborníků

Právo, Vladimír Vácha

Dvanáct odborníků z osmi zemí začalo v úterý v rámci tzv. mise OSART prověřovat bezpečnost Jaderné elektrárny Temelín (JETE). Třítýdenní prověrka od Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) je už 26. mezinárodní kontrolou, kterou elektrárna projde.

Foto: Václav Brom

Při zahájení prověrky se zahraniční experti setkali se svými temelínskými partnery (pravá řada).

Článek

Jak Právo informoval tiskový mluvčí JETE Marek Sviták, pozornost odborníků se tentokrát soustředí na osm oblastí. Kontrolovat budou organizaci a řízení, provoz, údržbu, technickou podporu, zpětnou vazbu, chemii, radiační ochranu a řízení havárií.

V rámci přípravy musela elektrárna zpracovat více jak 300stránkovou Zprávu o stavu elektrárny, kterou v září poslala do vídeňského centra MAAE. Získané informace budou nyní zahraniční odborníci porovnávat s kritérii MAAE a výsledky ostatních elektráren.

Výstupem jejich práce bude závěrečná zpráva, která bude obsahovat doporučení pro zlepšení v dané oblasti, ale také dobré praxe Temelína pro ostatní světové elektrárny.

„Každá takováto prověrka je pro nás vždy příležitostí k získání zpětné vazby od odborníků z jaderného průmyslu. Vedle kontroly plnění mezinárodních standardů je smyslem takových prověrek i předávání zkušeností mezi provozovateli jaderných elektráren po celém světě a tím neustále posouvat úroveň jejich bezpečnosti. V tomto směru jsou jejich nálezy velmi cenné a umožňují nám některé činnosti v souladu s nejlepší světovou praxí dál zlepšovat,“ konstatoval ředitel JETE Miloš Štěpanovský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám