Hlavní obsah

Gazprom se rozmáchne na Sibiři, investuje zde 38 miliard dolarů

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novo-Ogarjovo

Ruský energetický gigant Gazprom investuje ve východní části Sibiře v souvislosti s rozvojem tamního ložiska plynu a výstavbou plynovodu zhruba 38 miliard dolarů (asi 735 miliard korun). Důvodem je snížení závislosti na vývozu do Evropy a podpora rozvoje asijských trhů, informovala agentura Reuters.

Článek

Šéf Gazpromu Alexej Miller se v této souvislosti sešel s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Při té příležitosti Miller sdělil, že Gazprom hodlá investovat 430 miliard rublů do rozvoje jakutského ložiska Čajanda, dalších 770 miliard rublů pak na výstavbu plynovodu v délce 3200 kilometrů z Čajandy do Vladivostoku. Ten by mohl být zprovozněný v roce 2017.

Podle Millera ložisko Čajanda obsahuje zhruba 1,2 biliónu metrů krychlových plynu. Gazprom chce ve spolupráci s japonskými společnostmi postavit ve Vladivostoku závod na zkapalnělý zemní plyn (LNG), který by mohl začít fungovat v roce 2020.

Export plynu Gazpromu do Evropy pokrývá čtvrtinu tamních potřeb a očekává se, že v letošním roce dodávka oproti 150 miliardám metrů krychlových z loňska poklesne. Rusko je druhým největším producentem zemního plynu na světě po Spojených státech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám