Hlavní obsah

Propad eurozóny pokračuje, podniky jsou na tom bídně a propouštějí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Evropské podniky nyní zažívají nejhorší časy od doby, kdy se eurozóna dostala z poslední recese. Ukázal to souhrnný index aktivity, který v říjnu podle předběžných údajů organizace Markit klesl na 45,8 bodu. Řada firem je nucena propouštět, aby snížila náklady i ceny svých výrobků a služeb.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Tak nízko jako letos v říjnu byl souhrnný index aktivity naposledy v červnu 2009. Pokud je index nad hranicí 50 bodů, znamená to růst aktivity, pokud klesne pod ni, signalizuje to pokles.

Souhrnný index vyjadřuje aktivitu ve službách i v průmyslu. V září byl index na 46,1 bodu, loni v říjnu na 46,5 bodu. Vývoj za říjen naznačuje, že hospodářský propad eurozóny se prohlubuje.

V Česku důvěra o něco stoupla

Naopak v Česku celková důvěra v domácí ekonomiku za říjen podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) ve srovnání se zářím lehce vzrostla o 0,5 bodu. Indikátor podnikatelské důvěry ale poklesl na 2,6 z 2,7 bodu. Důvěra mezi spotřebiteli se naopak zvýšila na -27 bodů z -29,8 bodu.

„Důvěra v domácí ekonomiku není nijak dobrá, avšak pozitivní zprávou je, že souhrnně dále neklesá,“ zhodnotil situaci analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta. Po šesti měsících se zvýšil index důvěry v průmyslu na -8,3 bodu ze zářijových -9,7 bodu a rovněž se lehce zlepšilo očekávání vývoje ekonomické situace pro období tří měsíců.

Mírné zlepšení nastalo i ve stavebnictví, kde je však celková situace dále nepříznivá. Na druhé straně došlo k poklesu důvěry jak v obchodě, tak i ve službách.

Nálada se nepatrně zlepšila i mezi spotřebiteli. Jejich obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace, jejich finanční situace a růstu nezaměstnanosti jsou o něco nižší než v minulém měsíci. Rovněž se mírně snížil jejich úmysl spořit.

„Vyvstává tak otázka, zda apel guvernéra České národní banky, aby domácnosti začaly více utrácet, začíná nést své první ovoce,“ doplnil Novák.

Reklama

Výběr článků

Načítám