Hlavní obsah

Česko nedostane z fondů 12,5 miliardy, navrhuje Evropská komise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Nedostatky a chyby týkající se správy a kontroly čerpání unijních peněz přivedly Evropskou komisi (EK) k návrhu neproplatit České republice letos z unijních fondů pro programy Doprava a Životní prostředí 500 miliónů eur (asi 12,5 miliardy korun). Uvedla to mluvčí EK Shirin Wheelerová.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo Evropské komise v Bruselu.

Článek

Navrhované rozhodnutí, které bylo podle diplomatických zdrojů s českou stranou předjednáno, bude mít zřejmě přímé dopady na deficit letošního státního rozpočtu. Znamená totiž, že z EU do Česka nepřitečou peníze, které už byly z rozpočtu žadatelům o konkrétní projekty vyplaceny.

Neznamená to však, že o tyto prostředky Česko musí přijít. Budou moci být použity na jiné projekty v příštím roce. „Po pravdě řečeno jsem se obával větších ztrát,“ řekl k tomu ministr zahraničí Karel Schwarzenberg během schůzky s kolegy v Lucemburku.

Další „nenadělení“ ze strany Bruselu by mohlo přijít v příštích měsících. V listopadu a prosinci by komise měla rozhodnout o penězích z dalších problémových programů, a to konkrétně Severozápad a Střední Čechy.

Reklama

Výběr článků

Načítám