Hlavní obsah

Německo by mělo hrát roli laskavého hegemona, vyzývá miliardář Soros

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Krize jednotné evropské měny by mohla rozložit Evropskou unii jako celek. Pokud jde o záchranu eura, hlavní tíha a zodpovědnost spočívá na bedrech Německa. Uvedl to americký miliardář a investor George Soros, jehož citovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

George Soros

Článek

Německo by nemělo hledět jen na své zájmy, ale v úvahu by mělo brát i potřeby jednotlivých zadlužených států. „Mělo by hrát roli laskavého hegemona,“ myslí si Soros.

Jestliže by Německo nestálo o záchranu eura, pak by podle Sorose bylo lepší, aby největší evropská ekonomika vystoupila ze 17členné eurozóny. Tímto krokem by došlo podle něj k oslabení kurzu eura.

Jak dvaaosmdesátiletý protřelý finančník uvedl, Německo by mělo působit jako vůdce celé unie, podobně jako Spojené státy americké se staly neformálním celosvětovým vůdcem po skončené druhé světové válce.

Klíčovým pro eurozónu bude v dohledné době fakt, zda Španělsko požádá o mezinárodní finanční pomoc a jestli se Řecko dohodne na nových úsporných opatřeních se svými věřiteli.

Veřejné mínění v Německu, Finsku či v Nizozemsku se však stále více staví proti další výpomoci zadluženým zemím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám