Hlavní obsah

Toyota svolává ke kontrole přes sedm miliónů vozů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonská automobilka Toyota Motor Corp. svolává do servisů po celém světě 7,4 miliónu vozů. Důvodem jsou problémy s elektrickým ovládáním oken, které by za určitých okolností mohly vést ke vzniku požáru.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Automobilka uvedla, že v USA musí překontrolovat 2,47 miliónu vozů. V Číně svolává do servisů 1,4 miliónu vozů a v Evropě 1,39 miliónu. Na domácím trhu projde kontrolou 459 300 aut. Oznámené stažení vozů Toyoty ke kontrole je podle agentury Reuters největší jednorázovou kontrolou automobilů od roku 1996, kdy americká Ford Motor svolala do servisů 7,9 miliónu vozů.

Mluvčí Toyoty Šino Jamadová dodala, že mezi svolanými automobily mimo Japonsko jsou modely Yaris, Vios, Corolla, Matrix, Auris, Camry, RAV4, Highlander, Tundra, Sequoia, xB a xD vyrobené v letech 2005 až 2010. Zdůraznila také, že v souvislosti se závadou nebyly hlášeny žádné nehody, zranění či úmrtí.

Toyota byla v uplynulých letech nucena svolat milióny vozů kvůli různým problémům, včetně nechtěného zrychlování. To mělo negativní dopad na její pověst výrobce kvalitních a spolehlivých vozů. Loni byla Toyota navíc těžce zasažena zemětřesením v Japonsku a rozsáhlými záplavami v Thajsku.

V prvním pololetí letošního roku se Toyota vrátila do čela světového automobilového trhu, když předstihla v prodeji amerického konkurenta General Motors.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám