Hlavní obsah

Problémové Portugalsko dostane od eurozóny další miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lucemburk/Brusel

Ministři financí eurozóny se v pondělí podle očekávání dohodli, že by Portugalsko mělo získat další část pomoci ze záchranného programu. Jde o 4,3 miliardy eur ve formě půjček z plánu, který počítá s celkem 78 miliardami eur pro tuto jihoevropskou zemi sužovanou krizí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nový díl půjček Portugalci získají i přesto, že letos nesplní původně očekávaný schodek rozpočtu.

Šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker nicméně podotkl, že portugalské reformy, které jsou podmínkou pro poskytnutí pomoci, běží jak mají.

Juncker nicméně také připomněl, že k uvolnění peněz je nezbytný i souhlas Mezinárodního měnového fondu (MMF). Šéfka MMF Christine Lagardeová podotkla, že vedení fondu doporučí, aby pomoci také dalo zelenou.

"Euroskupina vítá odhodlané akce portugalské vlády," uvedli ministři v prohlášení. Lisabon mimo jiné rozhodl o zvýšení daní.

O Řecku se jedná dál

Ministři rovněž diskutovali o Řecku, které je závislé na finanční pomoci ze zahraničí. Jednání o další pomoc stále probíhají.

"Zdůraznili jsme, že pro každé další odblokování fondů Řecko musí ukázat odhodlání provést slíbené reformy nejpozději do 18. října," řekl Juncker novinářům. Další část pomoci, o níž se nyní jedná, dosahuje výše 31,5 miliardy eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám