Hlavní obsah

Až 500 miliard eur, tolik může půjčovat nový záchranný fond eurozóny

Lucemburk

Od pondělí začíná fungovat stálý záchranný fond eurozóny ESM (European Stability Mechanism). Jde o klíčový nástroj k boji s dluhovou krizí, který bude moci půjčovat až 500 miliard eur (asi 12,5 biliónu korun).

Foto: Alex Grimm, Reuters

Sídlo Evropské centrální banky

Článek

ESM bude moci přímo rekapitalizovat banky v potížích, což umožní, že se nebude zhoršovat zadlužení daného státu. Podmínkou ale je vytvoření nového bankovního dohledu. Ten by měl dát nové pravomoci Evropské centrální bance. O dohledu se ale zatím teprve jedná.

Fond bude moci nakupovat dluhy států, aby snížil sazby na trzích. Podobně jako jeho předchůdce EFSF si bude také moci na trzích půjčovat peníze, aby je pak sám mohl půjčit zemím v problémech za výhodnějších podmínek, než jaké by byly pro takový stát dostupné na trhu.

K dispozici bude mít ESM 500 miliard eur, k nimž je však třeba dodat ještě zhruba 200 miliard eur zbývajících v EFSF. ESM bude založen na tom, že 80 miliard eur tam státy eurozóny dají přímo v hotovosti, zbytek bude ve formě garancí.

Rozhodovat se v ESM bude na základě váhy jednotlivých příspěvků. To bude znamenat, že největší přispívatel, kterým je Německo, bude moci rozhodnutí zablokovat, bude-li chtít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám