Hlavní obsah

České dráhy si vlaky D1 Express pochvalují

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

České dráhy (ČD) jsou spokojené s premiérou vlaků D1 Express, které se ve čtvrtek představily na trati z Brna do Prahy a mají představovat alternativu pro lidi, kteří kvůli opravám dálnice D1 dají přednost železnici. Pro Novinky to uvedl Petr Šťáhlavský z tiskového oddělení Českých drah.

Začal provoz nového vlaku D1 Express, záchrana situace na opravované dálniciVideo: Novinky

 
Článek

„Prvními spoji dnes jelo zhruba 100, respektive 40 až 50 cestujících. To jsou dobré údaje s ohledem na to, že jde o vůbec první jízdu zcela nových spojů, které se zavádějí během platnosti jízdního řádu a ve druhé polovině týdne,“ sdělil Šťáhlavský.

České dráhy předpokládají, že zájem cestujících o spoje v příštích týdnech poroste, tak jak se postupně uvedou ve známost a rovněž i v souvislosti s vývojem počasí, které může například zhoršit dopravní situace na nejstarší tuzemské dálnici.

„Ve vlaku již od prvního dne postupně začíná fungovat také WiFi připojení k internetu, konkrétně v 1. třídě a bistrovoze, postupně bude rozšířeno také do 2. třídy,“ doplnil Šťáhlavský s tím, že ČD zaznamenávají na této trase za poslední zhruba rok a půl velký nárůst počtu cestujících v řádu desítek procent.

Student Agency: nic nového pod sluncem

České dráhy chystají dva páry spojů denně. V ranních hodinách, konkrétně v 6.15 a 7.15, pojedou vlaky z Brna do Prahy, opačným směrem pak vyrazí v 17.03 a 18.03. Cena obyčejné jízdenky činí 210 korun a podle Šťáhlavského mohou cestující využívat řadu zvýhodněných jízdenek.

Konkurenční společnost Student Agency podnikatele Radima Jančury nepovažuje nové spoje ČD za něco, co by mělo nějaký dopad na autobusy Student Agency express jezdící mezi Prahou a Brnem. „Z našeho pohledu nepřináší toto spojení nic nového – oproti stávajícím vlakům,“ sdělil mluvčí společnosti Aleš Ondrůj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám