Hlavní obsah

Prohibice bere výrobcům i dovozcům lihovin 15 miliónů denně, státu pak ještě víc

– Praha

V důsledku částečné prohibice, kterou v Česku vyhlásil v pátek ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) v souvislosti s otravami metanolem, přicházejí výrobci a dovozci lihovin na čistých tržbách zhruba o 15 miliónů korun denně. Sdělil to prezident Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) Petr Pavlík. Stát přichází o ještě vyšší sumu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Prohibice vyjde firmy i stát pěkně draze.

Článek

„Roční tržby členů UVDL bez spotřební daně odhadujeme na 4,5 miliardy korun, celkově v oboru pak na 5,5 miliardy,“ uvedl Pavlík. Nařízení vlády podle něj přímo dopadá zhruba na 1000 zaměstnanců likérek. Produkce lihovin je ale silně navázána na další domácí obory, takže prohibice nepřímo zasahuje také zemědělce, cukrovarníky, skláře či dopravce.

„Pokud by prohibice netrvala týdny ale měsíce, znamenalo by to existenční problémy pro řadu drobných výrobců a stejně tak pro provozovatele restauračních zařízení. Náhlý výpadek příjmů může některé z nich přivést až ke krachu,“ dodává David Šeich (ODS), předseda Unie malých a středních podniků.

Stát přichází o 25 miliónů denně

Ještě větší ztráty v důsledku zákazu prodeje lihovin vykazuje stát. Náměstek ministra financí Ladislav Minčič (ODS) odhadl, že státní pokladna přichází o 25 miliónů korun denně. Odhad zahrnuje výpadek spotřebních daní i daně z přidané hodnoty. Loňské výnosy spotřební daně z lihu činily zhruba sedm miliard korun.

Podle Minčiče ministerstvo financí ve spolupráci se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí, resortem zemědělství a výrobci lihovin připravuje návrhy na potírání černého trhu s lihovinami. Černý trh podle odhadů ministerstva financí tvoří asi desetinu celkového trhu s tvrdým alkoholem. Unie výrobců a dovozců lihovin odhadují jeho podíl až na čtvrtinu.

Pokud jde o nejrůznější opatření proti černému trhu, tak například Likérka Drak, jejíž zřejmě padělané etikety se objevily na lahvích se závadným obsahem, plánuje zavést zpětné ventily znemožňující další naplnění jednotlivých balení alkoholu s objemem přesahujícím 1,5 litru. Nyní se připojí členové Sdružení výrobců alkoholu, kteří drží okolo 15 procent českého trhu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám