Hlavní obsah

Politická nestabilita by Česku mohla prodražit rating, varuje ministerstvo

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo financí (MF) vyslovilo obavy, že nestabilní politická situace v zemi by se mohla nepříznivě odrazit snížením stupně ratingu. Jak uvedl mluvčí MF Ondřej Jakob, zhoršení ratingu o jeden stupeň by v případě Česka mohlo znamenat zvýšení úrokových nákladů na obsluhu státního dluhu až ve výši deseti miliard korun ročně.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova ministerstva financí

Článek

Podle Jakoba vydala mezinárodní agentura Moody’s 7. září komentář k aktuální politické situaci v České republice a při té příležitosti zmiňuje šest koaličních poslanců, kteří ve Sněmovně zablokovali schválení daňového balíčku. Ten je nezbytný pro udržení fiskálního cíle 2,9procentního schodku veřejných financí na rok 2013.

„Podle agentury Moody’s to byla právě fiskální odpovědnost, která umožnila České republice se odlišit od regionu a využít nízkých úrokových sazeb,“ připomněl Jakob s tím, že případné neschválení tohoto balíčku by mohlo ve svém důsledku vést k výraznému zvýšení nákladů na obsluhu státního dluhu.

„Pokud bychom nepokračovali ve snižování deficitu, přišli bychom o pracně budovanou důvěru na finančních trzích. Díky ní si totiž půjčujeme výrazně levněji, než řada starých států EU, o těch nových ani nemluvě,“ sdělil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Podle Kalouska se Česku od roku 2010 podařilo uspořit několik desítek miliard korun na úrocích ze státního dluhu. „Ztráta důvěry a prohlubování deficitu by nás o tyto významné úspory připravily,“ dodal ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám