Hlavní obsah

Původní nastavení eurozóny je nefunkční, prohlásil šéf ECB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt nad Mohanem

Původní nastavení eurozóny je nefunkční a není již cesty zpět. Možnosti, jak opravit nedostatky, jsou však v dosahu. Uvedl to v německém listu Die Zeit prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi, který zde rovněž hájil nový plán nákupu dluhopisů.

Foto: Alex Domanski, Reuters

Šéf ECB Mario Draghi

Článek

Evropští politici nemusí podle Draghiho zřídit úplnou politickou unii, ale mohou opravit měnovou unii prostřednictvím méně drastických kroků, jako je přísnější centrální dohled nad národními výdaji a tvrdší kontrola bank.

Draghi uvedl, že původní myšlenku zřízení eura v roce 1999, tedy že měna bude sdílená zeměmi, které pouze volně koordinují své ekonomiky, zdiskreditovala dluhová krize. Podle něj je nutný dohled nad rozpočty, protože důsledky chybných fiskálních politik v měnové unii jsou příliš vážné na to, aby si je země hlídaly samy.

Draghi v komentáři napsal, že ECB musí podnikat mimořádná opatření, aby udržela stabilní ceny, což je jejím mandátem. ECB nyní pracuje na novém plánu nákupu dluhopisů, který by měl snížit vysoké náklady na úvěry Španělska a Itálie, a očekává se, že bude představen 6. září. Proti tomuto plánu se však staví vedení německé centrální banky Bundesbank.

Němci plán kritizují

Draghi napsal svůj komentář poté, co šéf Bundesbanky Jens Weidmann řekl časopisu Der Spiegel, že plán nákupu dluhopisů ECB hraničí s přímým financováním vlád, což by pro ECB mělo být tabu. Bývalý hlavní ekonom ECB Jürgen Stark uvedl, že současný kurz ECB ukazuje, že banka je politizovaná a nebude schopná dále plnit svůj cíl, tedy udržet cenovou stabilitu v celém regionu.

Předchůdce Weidmanna ve vedení Bundesbanky, Axel Weber, loni odstoupil na protest proti předchozímu programu ECB na nákup dluhopisů. Stark ho následoval. Weidmann již naznačil, že nemá v plánu rezignovat, napsaly agentura AP a Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám