Hlavní obsah

V Evropské unii je bez práce přes 25 miliónů lidí, a má být hůř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

V červnu bylo bez práce v Evropské unii celkem 25,112 miliónu lidí, z toho 17,8 miliónu v rámci sedmnáctičlenné eurozóny. V meziročním srovnání se počet nezaměstnaných v EU zvýšil o 2,165 miliónu a v eurozóně o 2,024 miliónu lidí. Údaje přinesl Evropský statistický úřad Eurostat. Podle analytiků má nezaměstnanost v eurozóně dále stoupat.

Foto: Mick Tsikas, Reuters

Nezaměstnanost v eurozóně se drží na rekordních hodnotách.

Článek

„Další hrozivý soubor údajů o trhu práce v eurozóně, který je špatným znamením pro spotřebitelské výdaje a hospodářské vyhlídky,“ uvedl podle agentury Reuters analytik Howard Archer ze společnosti IHS Global Insight.

Předpověděl, že v příštích měsících nezaměstnanost v eurozóně pravděpodobně výrazně stoupne. Poukázal rovněž na nebezpečí, že v příštím roce se míra nezaměstnanosti vyšplhá až na 13 procent.

Nejvyšší nezaměstnanost byla v červnu ve Španělsku, kde vystoupala na 24,8 procenta. Nejnižší byla v Rakousku, kde činila 4,5 procenta. V České republice míra nezaměstnanosti podle metodiky Eurostatu zůstala beze změny na 6,7 procenta.

Ekonomika poklesne

Hrubý domácí produkt eurozóny se v letošním prvním čtvrtletí meziročně snížil o 0,1 procenta. Mezinárodní měnový fond předpokládá, že v celém letošním roce ekonomika klesne o 0,3 procenta. Ratingová agentura Standard & Poor's tento týden předpověděla pokles o 0,6 procenta. Zhoršila tak svou předchozí prognózu, která počítala se stagnací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám