Hlavní obsah

TPCA se chce zbavit části zaměstnanců, nabídne jim vysoké odstupné

– Kolín

Obtížná situace na trhu a nižší prodeje přiměly kolínského výrobce automobilů TPCA ke snižování počtu zaměstnanců. Firma představila program dobrovolných odchodů. Až 250 lidem nabídne vysoké odstupné, které půjde nad zákonný rámec. Lidé dostanou čtyři až devět platů v závislosti na délce odpracované doby. Firma se zaměstnanců zbavuje především proto, že klesá odbyt malých aut, na něž se specializuje.

Foto: archiv, Novinky

Výroba v kolínském závodě automobilky TPCA

Článek

"Podle struktury zaměstnanců počítáme s tím, že nejčastěji budeme vyplácet osm měsíčních platů," řekl Novinkám mluvčí automobilky Radek Kňava. Firma nyní zaměstnává 2800 lidí.

Hlavní evropské trhy vykázaly podle TPCA poklesy již na konci loňského roku a růst nebyl obnoven ani v letošním prvním pololetí. Nepříznivý trend je patrný především v jižních státech Evropy a zejména v segmentu A, tedy u malých vozů.

"Naše klíčové trhy v západní a jižní Evropě zažívají těžké časy a naše výroba musí reagovat na očekávané nižší objednávky v druhé polovině letošního roku a v příštím roce," uvedl prezident společnosti Satoši Tačihara.

Dvě stě lidí přešlo jinam

Obtížná situace na trhu bude podle firmy zřejmě pokračovat i v druhé polovině roku, na což musí automobilka reagovat a provést změny ve výrobě. Řadu opatření přitom již provedla - například změnu směnného systému na začátku května, kdy zároveň neprodloužila smlouvy 150 pracovníkům zaměstnaným na dobu určitou.

Celkem dvě stovky zaměstnanců využily možnosti náhradní práce v sesterském závodě PSA ve slovenské Trnavě a u českých dodavatelů.

Firma podle prezidenta společnosti udělala hodně pro to, aby pro zaměstnance našla náhradní aktivity. "Bohužel musíme přijmout další opatření a nabízíme zaměstnancům možnost dobrovolných odchodů. Velmi oceňujeme dosavadní práci našich lidí, a proto volíme systém dobrovolných odchodů s odstupným nad úrovní požadovanou českou legislativou," dodal Tačihara. Záležitost podle něj vedení automobilky projednalo s odborovými organizacemi.

S odstupným přišel i Mittal

TPCA není první firmou, která s nabídkou vysokého odstupného přišla. Na začátku roku jej při podání výpovědi mohli dostat zaměstnaci ostravského ArcelorMittalu. Ten dokonce nabízel až 24 platů pro dlouholeté zaměstnance. Zájem lidí byl velký. Firma plánovala propustit asi 600 lidí, o odstupné jich mělo zájem 700. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám