Hlavní obsah

Němci se odvracejí od eura a čekají, že to nejhorší z krize teprve přijde

Berlín

Německá důvěra v euro chladne. Více než polovina Němců je totiž přesvědčena, že by pro jejich zemi bylo lepší, kdyby si ponechala marku. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu pro veřejnoprávní televizi ARD a deník Die Welt. Téměř každý osmý Němec navíc očekává, že vrchol současné krize teprve přijde.

Foto: Pawel Kopczynski , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Marku chce podle ankety agentury Infratest Dimap zpět 55 procent obyvatel Německa. Při posledním obdobném průzkumu loni v listopadu jich bývalému národnímu platidlu před eurem dávalo přednost 46 procent.

Nadpoloviční většina západních sousedů Česka se také domnívá, že u společné měny nyní převažují negativa nad pozitivy. Opačného názoru je 38 procent z nich.

Obavy z Řecka a Španělska

Současným vývojem v eurozóně v důsledku přetrvávající nejistoty ohledně budoucnosti Řecka a aktuálních dluhových problémů Španělska je znepokojeno 78 procent Němců, kteří přepokládají, že to nejhorší ještě přijde. Osm z deseti Němců si také myslí, že tato situace bude mít vliv na jejich příjem a majetek, 56 procent se pak obává o své úspory.

Navzdory tomuto pesimismu jich 70 procent věří, že euro nynější krizi přežije a bude existovat ještě minimálně několik let. V případě Řecka je drtivá většina Němců pro nekompromisní přístup. Pokud Atény nebudou plnit své závazky spojené s mezinárodní pomocí, musí podle 83 procent dotázaných eurozónu opustit.

Reklama

Výběr článků

Načítám