Hlavní obsah

Rothschildové a Rockefellerové se spojují

– Londýn

Dvě z nejznámějších jmen ve světovém finančnictví se spojují. Evropská bankovní dynastie Rothschildů se dohodla na koupi podílu ve firmě na správu aktiv ze skupiny americké dynastie Rockefellerů. Získá tak oporu ve Spojených státech, o kterou dlouho usilovala.

Foto: Profimedia.cz

Villa Ephrussi de Rothschild, sídlo Rothschildů ve francouzském Saint Jean Cap Ferrat

Článek

Firma RIT Capital Partners, která patří Rothschildům, uvedla, že koupí od francouzské Société Générale podíl 37 procent ve firmě pro správu majetku Rockefellerů. Cena nebyla zveřejněna. Société Générale vlastnila podíl od roku 2008, v poslední době však reorganizuje své podnikání a stejně jako další banky ve světě se zbavuje majetku, který považuje za vedlejší, aby posílila svůj kapitál. Dohoda by měla být dokončena v září.

Původ Rockefeller & Co. sahá do roku 1882, kdy John D. Rockefeller založil jednu z prvních rodinných kanceláří, která se měla starat o správu jeho osobního majetku. Od té doby se firma rozvinula v poradenskou skupinu, která spravuje aktiva za 34 miliard USD (705,5 miliardy Kč).

Začátky Rothschildovy bankovní dynastie spadají do konce 18. století, kdy Mayer Amschel Rothschild začal podnikat ve Frankuftu. Rodina se během historie podílela na některých epochálních dohodách. Mimo jiné pomáhala Británii v 19. století financovat válku proti Napoleonovi a poskytla peníze pro úvěr, který umožnil britské vládě koupit Suezský průplav, napsala agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám