Hlavní obsah

Hewlett-Packard propustí 27 000 lidí, aby ušetřil miliardy

San Francisco

Největší světový výrobce počítačů Hewlett-Packard (HP) plánuje propustit v příštích zhruba dvou letech asi 27 000 lidí, tedy osm procent pracovních sil. Firma si od toho slibuje obnovení svého růstu a úsporu až 3,5 miliardy dolarů (asi 71 miliard Kč) ročně. Zisk společnosti za druhé čtvrtletí finančního roku klesl o 31 procent a tržby o tři procenta, výsledky ale byly lepší, než se čekalo.

Článek

Propouštění se odehraje převážnou většinou formou předčasných odchodů do důchodu a od roku 2014, kdy by měl být plán dokončen, bude firmě přinášet tři až 3,5 miliardy dolarů na úsporách. „Je to absolutně nezbytné pro dlouhodobé zdraví této firmy,“ uvedla generální ředitelka HP Meg Whitmanová.

Čistý zisk za poslední čtvrtletí klesl na 1,6 miliardy dolarů z 2,3 miliardy dolarů o rok dříve. Tržby se snížily na 30,7 miliardy dolarů.

Whitmanová, která do čela HP nastoupila loni v září, aby nastolila obrat v nepříznivém trendu, má v plánu využít úspor ke zvýšení výdajů na výzkum a vývoj, zejména v divizi tiskáren a osobních počítačů.

Ještě v tomto roce chce firma uvést na trh své nové počítačové tablety, určené jak běžným zákazníkům, tak firmám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám