Hlavní obsah

Na Španěly padl strach, vzali útokem vklady v zestátněné Bankii

Madrid

Klienti španělského finančního ústavu Bankia vybrali jen za poslední týden vklady za více než miliardu eur (asi 26 miliard korun). Napsal to list El Mundo. Španělská vláda minulý týden rozhodla o zestátnění Bankie, která o to sama požádala. Podle zdrojů ale klienti začali vybírat vklady ještě dříve. Vládní činitel to ale později popřel s tím, že v současné době z banky žádné vklady neodtékají.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Muž si v Madridu vybírá peníze z bankomatu zestátněné Bankie.

Článek

Zástupci Bankie, španělské centrální banky i španělské vlády odmítli informace listu komentovat. List napsal, že o citelném odlivu vkladů ve středu informoval členy správní rady Bankie její nový předseda José Ignacio Goirigolzarri. El Mundo se odvolává na zápis ze schůzky, který prý viděl.

"Není pravda, že v tuto chvíli z Bankie odtékají vklady," reagoval na zprávu náměstek ministerstva hospodářství Fernando Jiménez Latorre.

Zpráva listu svědčí o tom, že důvěra v zestátněnou banku rychle klesá. To se odráží i na burze v Madridu, kde se akcie banky obchodují. Po ranním propadu o deset procent se ztráty prohloubily a po obědě už akcie ztrácely kolem 26 procent. Propad ale dosahoval i 29 procent, kdy jedna akcie stála pouze 1,17 eura.

Španělská vláda Bankii převzala 9. května. Bankia je čtvrtou největší bankou ve Španělsku a navzdory pomoci státu se stále potýká s vysokými ztrátami. Ty většinou ještě pocházejí z roku 2008, kdy splaskla bublina na španělském realitním trhu. Bankia spravuje asi deset procent vkladů celého bankovního systému Španělska.

Pomoc Španělsku může být nad síly eurozóny

Investoři v poslední době spekulují, že Španělsko se může dostat do situace, kdy nebude mít jinou možnost, než požádat o mezinárodní finanční pomoc, jako to v posledních dvou letech učinily už tři členské země eurozóny, konkrétně Řecko, Irsko a Portugalsko. Investory k těmto úvahám vede hlavně nejistota kolem nákladů na reformu španělského bankovního systému.

Španělsko je ale mnohem větší, a pokud by potřebovalo podobnou pomoc, je otázkou, zda by se s tím eurozóna vůbec dokázala vypořádat.

Reklama

Výběr článků

Načítám