Hlavní obsah

Španělské banky se zřejmě dočkají státní pomoci

– Madrid • Aktualizováno

Španělsko se chystá zřejmě už tento týden předložit nová opatření na pomoc tamnímu bankovnímu sektoru, i když dosud takový krok odmítalo. Tvrdí to zdroje, na které se odvolávají zahraniční agentury. Těsně před oznámením je prý záchrana finančního ústavu Bankia, který je ze všech bank zřejmě nejvíce zasažen dopady krize na španělském realitním trhu.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Mariano Rajoy

Článek

Premiér Mariano Rajoy potvrdil, že vláda se chystá nová opatření přijmout, nic bližšího k tomu ale neřekl. Špatný stav bankovního sektoru budí obavy o zdraví celé španělské ekonomiky a často se zmiňuje i jako hlavní důvod, který by mohl vést k tomu, že země bude nucena požádat o mezinárodní finanční pomoc.

"To poslední, co bych udělal, by bylo někam napumpovat nebo někomu půjčit veřejné peníze. Pokud to ale bude nutné, nezdráhal bych se to udělat. Udělaly to i jiné evropské země," poznamenal Rajoy v rozhovoru s rozhlasovou stanicí Onda Cero. Opatření podle premiéra budou téměř jistě oznámena po páteční schůzi kabinetu.

Rajoy se nezmínil o ústavu Bankia, zdroje Reuters ale později uvedly, že Španělsko na záchranu Bankie vynaloží sedm až deset miliard eur (od 175 miliard do 250 miliard Kč). Banku tíží takzvaná toxická aktiva z doby před rokem 2008, kdy v zemi splaskla bublina na realitním trhu.

Nedlouho po tom, co Rajoy promluvil, oznámil rezignaci prezident Bankie Rodrigo Rato. Španělský list El País napsal, že pomoc bance bude zahrnovat i velkou hotovostní injekci a změny v řízení banky. Ratova rezignace by tudíž měla usnadnit připravované změny. Manažer byl v letech 2004 až 2007 výkonným ředitelem Mezinárodního měnového fondu.

Rato je zároveň bývalým ministrem vládní středopravé Lidové strany. Zdroje tvrdí, že Rato byl požádán, aby z čela Bankie odešel sám, aby záchrana banky nevypadala jako úlitba Lidové strany politickému spojenci. Rato oznámil, že jeho pravomoci převezme José Ignacio Goirigolzarri. Ten býval vysokým manažerem finančního ústavu Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), který patří k největším bankám ve Španělsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám