Hlavní obsah

Česko není v recesi, překvapili analytici přesnějšími čísly

Praha

Tuzemská ekonomika zřejmě není v recesi, ačkoli to doposud vyplývalo z dat statistiků, sdělil v pátek analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek na základě revidovaných údajů o zahraničním obchodě. Ostatní analytici to potvrdili.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V recesi se ekonomika považuje tehdy, když dvě čtvrtletí po sobě výkon ekonomiky klesá. Mezičtvrtletně hrubý domácí produkt ve třetím i čtvrtém čtvrtletí 2011 klesl podle Českého statistického úřadu o 0,1 procenta.

První informace vývoji ekonomiky za první čtvrtletí letošního roku zveřejní ČSÚ 15. května.

Revizí dat ven z recese

"Bližší analýza dat o zahraničním obchodě odhalila významnou revizi provedenou v listopadové bilanci podle národního vlastnictví. Zvýšení přebytku obchodu za poslední čtvrtletí 2011 o téměř sedm miliard korun dává předpoklad k revizi směrem nahoru také v údajích o HDP. Existuje proto předpoklad, že česká ekonomika nevykázala za čtvrté čtvrtletí meziroční pokles a nenachází se tedy v recesi," uvedl Sobíšek.

Revize čísel zahraničního obchodu i podle analytika Komerční banky Miroslava Frayera spíše naznačuje to, že nakonec se vývoj ve čtvrtém čtvrtletí přiblíží jeho původnímu optimističtějšímu odhadu. "Mohou tedy potvrdit, že se česká ekonomika v recesi nenachází," sdělil.

Statistika zahraničního obchodu podle metodiky používané při výpočtu HDP se v říjnu a listopadu loňského roku revidovala, zejména na straně dovozu, což by se mělo projevit i v případném zpřesnění údajů o HDP.

"Přebytek zahraničního obchodu byl v posledním čtvrtletí loňského roku o 5,7 miliardy korun vyšší, než bylo původně uváděno. Pokud by se neměnily ostatní složky HDP, znamenalo by to revizi HDP o 0,6 procenta nahoru a česká ekonomika by nebyla v mírné recesi, ale naopak mírně rostla," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Analytik Raiffeisenbank Michal Brožka uvedl, že revize dřívějších dat jsou poměrně časté a pokud předchozí výsledek ukázal pokles HDP o pouhou desetinu procenta, tak se lze relativně malou revizí dostat z fáze recese do stagnace či dokonce expanze. "Ale celkový příběh se tím nemění," upozornil

Reklama

Výběr článků

Načítám