Hlavní obsah

Slepice si protahují křídla na ploše o 200 cm2 větší. Vejce to zdražilo o tři koruny

Právo, Karolína Vrbasová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V českých drůbežárnách do loňského roku existoval pouze klecový chov slepic. Podle přísnějších evropských pravidel se však nově musí k vegetování nosnic používat větší klece, voliéry nebo takzvaná hluboká podestýlka. Zavádění těchto opatření se však dramaticky projevilo na ceně klíčových drůbežářských produktů - vajec.

Tak si teď žijí nosné slepice - mají větší klece a vlastní hnízdoVideo: Novinky

 
Článek

V Česku se nejčastěji chovají slepice v klecích. Ty musejí být od letoška větší. Rozdíl mezi starými a novými klecemi je hlavně v rozměru. V původních klecích byly slepice chovány na 550 cm čtverečních na jeden kus, od ledna mají prostor k pohybu 750 centimetrů čtverečních na kus. Rozdíl tak činí 200 centimetrů čtverečních, což je v podstatě plocha ve tvaru obdélníku o stranách 20 x 10 centimetrů.

Zvětšení životního prostoru slepic však pro drůbežárny znamenalo výdaje navíc, které se projevily i na ceně jejich produktů. Zatímco podle Českého statistického úřadu činila průměrná cena vajec v obchodech v polovině ledna 2,74 koruny za kus, v polovině března to už bylo 5,11 koruny.

Protože se vejce používají mimo jiné i v pekařském průmyslu, očekává se, že zdraží i pekařské výrobky, jak minulý týden informoval předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromír Dřízal. [celá zpráva]

Mají i soukromí pro snášení vajec

Počet slepic ve zvětšených klecích je různý, v jedné kleci přebývá 15-30 slepic. "Rozměrově určujícím parametrem je, aby každá nosnice mohla volně roztáhnout křídla," sdělila Novinkám Věra Pavlíková, vedoucí drůbežárny zemědělské společnosti Cítov na Mělnicku. V této drůbežárně chovají 24 800 slepic ve 46. týdnu věku, které denně snesou 22 tisíc vajec.

Klece jsou dále nově vybaveny následujícími přídavnými zařízeními, do kterých patří: hrabiště - hnědá destička s drobivým materiálem, jejímž prostřednictvím slepice realizuje svoji potřebu hrabat a fyzicky se projevovat tak jako ve venkovních podmínkách, snášková hnízda - prostor vybavený měkkou poduškou, díky němuž má nosnice soukromí pro snášení vajec - jedná se o plenty v nejtmavším rohu klece.

Součástí nové podoby klecí jsou také hřadla neboli bidýlka a na okraji klece pak kovové plíšky s drobounkými dírkami určené na oškrabávání a zkracování drápků, aby nezarůstaly. Každá slepice tu má přístup ke dvěma pítkům na vodu.

Anketa

Souhlasíte se změnou podmínek chovu slepic?
Je to pro slepice zbytečný komfort, který jen zdraží potraviny
26,6 %
Je správné chovat slepice v lepších podmínkách, zdražení není tak strašné
73,4 %
Celkem hlasovalo 17558 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám