Hlavní obsah

Řecko na poslední chvíli dokončilo výměnu dluhopisů a odvrátilo krach

Atény
Aktualizováno

Řecko dokončilo plánovanou výměnu státních dluhopisů v nominální hodnotě 177,25 miliardy eur (téměř 4,4 biliónu korun), které drží soukromí věřitelé a které se řídí řeckým právem. Oznámilo to v pondělí řecké ministerstvo financí. Země tak splnila klíčovou součást dohody o výrazném snížení dluhu, a měla by tudíž dosáhnout na druhý záchranný úvěr za 130 miliard eur (asi 3,2 biliónu korun).

Foto: ČTK/AP

Řecký ministr financí Evangelos Venizelos

Článek

K výměně dluhopisů se ve stanoveném termínu přihlásilo téměř 86 procent věřitelů, kteří vlastní státní dluhopisy vydané podle řeckého práva. Řecko se tak na poslední chvíli vyhnulo neřízenému státnímu bankrotu.

Zájem o nové státní dluhopisy, s nimiž se hned začalo obchodovat, ale není valný. To naznačuje, že obavy ze státního bankrotu Řecka, případně z rozpadu eurozóny, nejsou ani zdaleka zažehnány. Objemy obchodů jsou nízké a investory nelákají ani vysoké výnosy. Ty jsou mezi státními dluhopisy v případě Řecka teď jedny z nejvyšších na světě.

Podpis ještě tento týden

Atény si legislativním dodatkem zajistily, že na výměnu dluhopisů budou muset přistoupit i ti držitelé, kteří s návrhem nebudou souhlasit. Celkově tak Řecko restrukturalizuje 95,7 procenta dluhu.

Zbytek jsou papíry, které byly vydané podle jiného než řeckého práva a jejich držitelé nejsou vázáni žádnou doložkou o společném postupu.

Podle německého ministra financí Wolfganga Schäubleho bude druhý záchranný plán pro Řecko ve výši 130 miliard eur podepsán během tohoto týdne.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám