Hlavní obsah

Ahold přelepoval trvanlivost, Penny dával visačku Česká kvalita na cizí produkty

Novinky, pit
Brno
Aktualizováno

Kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) odhalili v pražské prodejně společnosti Ahold balené sýry s opakovaně přelepenými daty použitelnosti. Další nesrovnalost vyšla najevo v Českých Budějovicích, kde v prodejně Penny byly označeny visačkou „Česká kvalita“ výrobky z Polska a Slovenska. Uvedl to mluvčí SZPI Michal Spáčil.

Foto: SZPI

Článek

Přelepovaná data v prodejně Ahold v ulici Tuklatské v desátém pražském obvodu se týkala dvou výrobků s názvem „Eidam salám uz. 40 %“, na nichž navíc byla i viditelná plíseň. „SZPI okamžitě zakázala jejich další uvádění do oběhu,“ informoval Spáčil.

Podle ústředního ředitele SZPI Jakuba Šebesty bere inspekce takové případy velmi vážně. „Klamání spotřebitelů tímto způsobem je nejen zásadním porušením platných právních předpisů, ale může i snížit důvěru v podnikatelskou etiku v potravinářství mezi zákazníky,“ dodal Šebesta.

Foto: SZPI

Jak připomněl Spáčil, na jednom ze sýrů došlo k přelepení dokonce dvakrát. Datum doporučené spotřeby bylo nejprve do 21. ledna, pak do 29. ledna a nakonec do 9. února. „S kontrolovanou osobou bude zahájeno správní řízení o udělení pokuty,“ uvedl mluvčí.

Ahold si sype popel na hlavu

„Jsme si vědomi závažnosti nálezu a plně spolupracujeme se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Prodejnu v Praze 10 prověří interní audit a zaměříme se i na proškolení pracovníků na ostatních prodejnách,“ řekl k události Pavel Mikoška, ředitel oddělení kvality společnosti Ahold.

Podle Mikošky se jedná o hrubé porušení veškerých pravidel nakládání s prošlými potravinami a také o selhání kontrolních mechanismů na prodejně. „Se zodpovědnými pracovníky dané prodejny budeme toto chování řešit pracovně-právními prostředky,“ dodal.

„Česká kvalita“ z Polska a ze Slovenska

Pokud jde o klamavé označení visačkou „Česká kvalita“ v obchodě Penny v ulici Průběžná v Českých Budějovicích, to se týkalo mražených prsních řízků a Fishi zavináčů z Polska a sýru Maratonec s vlákninou ze Slovenska.

„Podle výsledků průzkumu zveřejněného ministerstvem zemědělství preferují Češi tuzemské potraviny před zahraničními a přes 70 procent spotřebitelů je přesvědčeno, že potraviny vyrobené v ČR jsou kvalitní,“ sdělil Šebesta s tím, že SZPI proto kontroluje, zda označení původu výrobků v prodejnách odpovídá skutečnosti. I v tomto případě bude zahájeno správní řízení o udělení pokuty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám