Hlavní obsah

Merkelová varovala před přetížením Německa

– Davos/Londýn

Německo rázně odmítlo výzvy k navýšení fondu eurozóny i k odpisu části státních půjček Řecku. Kancléřka Angela Merkelová to oznámila ve středu. Týž den také vystoupila na ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu. Varovala před přetížením Německa.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Při všech těch miliardových pomocích a záchranných deštnících musíme my Němci dávat pozor, aby nám nakonec nedošly síly, protože naše možnosti nejsou nekonečné a ani celé Evropě by to nepomohlo,“ řekla v rozhovoru pro několik evropských médií.

Německo je terčem kritik za svůj tlak na snižování dluhů a vyrovnaný rozpočet. Naposledy si ho vzal na mušku miliardář George Soros při svém středečním vystoupení v Davosu.[celá zpráva]

„Německo diktuje politiku, jež vede k dluhové spirále s deflačními následky,“ tvrdil Soros a ptal se sám sebe, kdy se konečně prosadí pochopení, že „měnová unie nabrala sebezničující kurs“.

Daleko významnější však byla vystoupení šéfky Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeové. Ta vyzvala unijní státy, aby i ony odepsaly část půjček, které poskytly Řecku z peněz daňových poplatníků. [celá zpráva]

Británie míří do krize, vinu dává eurozóně

Nové statistiky ukázaly, že ekonomika Velká Británie je na okraji krize, a to i navzdory tvrdým úsporným opatřením konzervativní vlády. Ekonomický výkon klesl ve 4. čtvrtletí 2012 o 0,2 procenta. Klesly i výdaje spotřebitelů. Růst zaznamenala jen nezaměstnanost.

Britský ministr financí Osborne svalil vinu za tento vývoj na eurozónu a její problémy. Zároveň trval na svém úsporném kurzu, i když připustil, že velký vládní deficit se nepodaří odstranit ani do konce volebního období jeho vlády.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám