Hlavní obsah

Koruna oslabila, dolar stojí přes 20 korun

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká měna ve čtvrtek překonala psychologickou hranici 20 korun za dolar. Krátce po jedenácté hodině se dostala na 20,027 Kč/USD. Plyne to z údajů Patria Online. Kurz vůči dolaru klesá dlouhodobě. Momentálně je nejslabší od července loňského roku.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ve středu večer byl kurz těsně pod 20 korunami na hodnotě 19,92 Kč/USD.

Podle analytika Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta je na vině hned několik faktorů. Prvním z nich je dlouhodobější averze k riziku, která vzrostla během středečního dne. Začaly také oslabovat americké akciové trhy a zároveň posílil dolar vůči euru.

„Během dneška navíc proběhla aukce italských dluhopisů, která nedopadla úplně nejlépe,“ naznačil analytik další z příčin. „Nebyl upsán takový objem, jaký si italská vláda plánovala.“

Zároveň zdůraznil, že oslabení se týká celého středoevropského regionu. „Polský zlotý začal oslabovat kolem 11 hodiny a strhl s sebou i korunu. Ve střední Evropě ale oslabuje i maďarský forint.“

Novák také připomněl, že americká měna v současné době posiluje globálně vůči všem měnám.

"Kurz eurodolaru poté, co ve středu prostoupil pod hranici 1,3 USD/EUR v nočním obchodování zamířil pod hladinu 1,29 dolaru k euru, letos podruhé," uvedla Patria.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám