Hlavní obsah

Automobilka Saab míří ke svému konci

Stockholm

Nizozemský vlastník švédské automobilky Saab požádal švédský soud o vyhlášení bankrotu společnosti. Soud by o tom měl rozhodovat ještě v pondělí. Otevírá se tak cesta k zániku jedné z nejznámějších švédských značek, jak uvedl server BBC.

Foto: Karoly Arvai, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Šéf nizozemské společnosti Swedish Automobile Victor Muller podal osobně návrh na bankrot Saabu poté, co předešlý vlastník, americká skupina General Motors, o víkendu odmítla všechny návrhy na záchranu švédské značky.

Kvůli tomu se z jednání o financování reorganizace Saabu stáhla čínská automobilka Zhejiang Youngman Lotus Automobile, jak připomíná agentura Reuters. GM je stále klíčovým dodavatelem Saabu.

Předpokládá se, že soud návrh na bankrot Saabu schválí, uvedla Swedish Automobile. Také nucený správce Saabu Guy Lofalk nedávno požádal o zrušení ochrany podniku před věřiteli a o vyhlášení bankrotu.

Zastavení výroby na jaře

Swedish Automobile loni koupila věčně ztrátový Saab od GM za 400 miliónů dolarů (asi 7,8 miliardy korun). Transakce tehdy zachránila švédskou značku před postupným ukončením činnosti, o kterém rozhodla GM.

Saab letos v dubnu zastavil výrobu, protože jeho dodavatelé mu kvůli nezaplaceným účtům přerušili dodávky. Od září se Saab nachází v režimu soudní ochrany před věřiteli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám