Hlavní obsah

Eurozóna stahuje dolů i Česko, úvěrový výhled už není pozitivní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní ratingová agentura Fitch v úterý snížila výhled úvěrových ratingů České republiky, Bulharska, Litvy a Lotyšska z pozitivního na stabilní, což znamená, že v dohledné době nepočítá s jejich zlepšením. Důvodem je útlum ekonomiky a finanční problémy eurozóny.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo ratingové agentury Fitch

Článek

Podle agentury se snížila šance, že se situace těchto zemí v příštím tuctu měsíců zlepší. Slabší hrubý domácí produkt povede k tomu, že bude obtížnější redukovat rozpočtové deficity a půjčit si peníze bude dražší.

"Silné ekonomické a finanční propojení (těchto zemí s eurozónou) značí, že tyto země ve střední a východní Evropě budou neblaze ovlivněny revidovanými klesajícími výhledy ekonomického růstu a prohlubujícím se finančním napětím v eurozóně," řekl Ed Parker řídící divizi Fitch pro Evropu, Blízký východ a Afriku listu Wall Street Journal. .

Fitch už dříve snížil výhled HDP v eurozóně na 0,4 procenta z 0,8 %. Snížen s tím byl i odhad HDP zmíněných čtyř zemí u Bulharska z 3,8 % na 2,3 %, u ČR na 0,7 % z 2,3 %, u obou pobaltských zemí na 2,5 % z 3,5 %.

Pražská burza se propadá 

Výhled Fitch, který se čekal, se projevil i na obchodování na pražské burze, uvedl makléř společnosti Patria Pavol Mokoš. Fitch jako poslední z trojice velkých agentur vyjádřila rozčarování nad výsledkem summitu Evropské unie a dodala, že čeká pokračování krize v průběhu celého příštího roku.

Pražská burza klesá už šestý den v řadě. Hlavní index PX byl kolem 11:15 níže o 0,20 procenta na 858,4 bodu. Nedařilo se opět bankám, zejména Erste Bank. Akcie ČEZ a telekomunikačního operátora Telefónica ČR stagnují poblíž pondělního závěru.

Už dříve agentura Moody´s snížila z téhož důvodu výhled pro český bankovní systém ze stabilního na negativní. Riziko pro české banky plyne i z toho, že většina z nich má vlastníky v zemích eurozóny, které ohrožuje dluhová krize.

Růst české ekonomiky se podle Moody´s letos zpomalí na 1,9 procenta a příští rok na 0,6 procenta. To povede k zhoršování úvěrové kvality poté, co podíl nesplácených úvěrů vzrostl do konce června na zhruba šest procent z necelých tří procent na konci roku 2007.

Reklama

Výběr článků

Načítám