Hlavní obsah

ČR do Bruselu pošle o pět miliard více. Mohou za to i prostitutky a narkomani

Česká republika bude muset do konce letošního roku poslat Evropské unii o 4,99 miliardy korun více, než doposud předpokládala. EU totiž revidovala růst tuzemského hrubého domácího produktu (HDP) od roku 2004 do loňského roku a zjistila, že je vyšší, než původně spočítal Český statistický úřad (ČSÚ). Nová statistika do sebe totiž zahrnuje i sféru šedé ekonomiky. V pondělí o tom informovaly Hospodářské noviny (HN).

Foto: Profimedia.cz

Článek

ČR tak do Bruselu musí poslat namísto původně plánovaných 32,25 miliard korun přes 37 miliard.

"Po přepočítání podle požadavků Bruselu stouplo kromě hrubého domácího produktu také o hrubý národní důchod, z něhož se vypočítává část odvodů do rozpočtu EU," vysvětlil HN náměstek ministra financí pro státní rozpočet Jan Gregor.

Do nových statistik se totiž podle požadavků EU začaly započítávat i odhady peněz z nezjištěné ekonomiky, tzv. šedé ekonomiky, například z prodeje drog, prostituce či práce na černo. Dosud ČSÚ zahrnoval pouze odhady z oblasti prostituce a částečně z pašování tabáku.

Přepočítávalo se v celé Evropské unii. "Podle mých informací jsme spolu s Finskem dopadli nejhůře," dodal Gregor.

Ministerstvo nevylučuje růst deficitu rozpočtu

Z čeho se tento náhlý výdaj zaplatí, není zatím jasné. Je však možné, že se mírně zvýší deficit letošního státního rozpočtu. "Řeší se to, ale bližší informace budou až příští týden," řekl listu ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Ministerstvo financí ve své poslední zprávě o stavu rozpočtu odhadlo letošní deficit státního rozpočtu na 3,7 procenta HDP. Navýšení dluhu o pět miliard by znamenalo nárůst o zhruba desetinu procentního bodu na 3,8 procenta HDP, což je stále deficit výrazně nižší, než s jakým vláda při sestavování letošního rozpočtu počítala. Rozpočet na letošní rok byl totiž sestaven s odhadem deficitu 4,6 procenta HDP.

Růsty i poklesy byly v minulých letech vyšší

Tuzemská ekonomika v loňském roce stoupla podle revidovaných národních účtů ČSÚ o 2,7 procenta, podle údajů před revizí vzrostla o 2,3 procenta. V roce 2009 ekonomika klesla podle přepočítaných údajů o 4,7 procenta, před revizí úřad uváděl pokles o 4,1 procenta. V roce 2006, kdy česká ekonomika zaznamenala vůbec největší růst, revize růst zvedla na sedm procent. Dříve to bylo 6,8 procenta.

Další mimořádná revize se podle úřadu chystá v roce 2014.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám