Hlavní obsah

Velké korporace na krizi slušně vydělávají

Novinky, pit

Dluhová krize v eurozóně může vážně ohrozit životní úroveň mnoha lidí. Některé velké společnosti či fondy se však i v tomto prostředí dokážou pohybovat jako ryba ve vodě.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Pantheon v Athénách.

Článek

Důkazem toho budiž finančními problémy zmítané Řecko. Zatímco zde místní podniky čelí značným problémům, velké nadnárodní korporace se silným zázemím se zde snaží chopit se příležitosti. „Jsou v lepší pozici, aby uspěly, a ve většině případů tuto příležitost využijí,“ uvedl podle serveru BBC Yannis Perrotis, generální ředitel největší komerční realitní kanceláře CBRE.

Perrotis nedávno zajistil pro sportovního giganta Nike pronájem prostor v centru Atén, kde dříve sídlila jistá řecká banka. Nike nicméně zaplatí za tyto prostory ani ne polovinu původní ceny. Obdobné je to například s dalšími značkami, jakými jsou H či Mango. Vlastníci budov nebyli zpočátku ochotni přijmout tak velký pokles nájemného. „Teď se ale musejí vyrovnávat s realitou,“ dodal Perrotis.

Nad řeckými podniky krouží zahraniční supové

Jak připomíná specialista na restrukturalizace Haris Stamoulis, v jihoevropské zemi existuje spousta dobrých firem. Problémem však jsou jejich dluhy u bank. Zahraniční investoři tak mohou získat kontrolu nad takovouto tuzemskou firmou poměrně jednoduše. Prostě jen koupí její dluh od té které banky.

Podle Stamoulise takto krouží a vyhledává si svou potenciální oběť mnoho zahraničních společností jak z Evropy, tak ze Spojených států.

Privatizace jako velká příležitost

Další investiční možnosti se nabízejí v souvislosti s obrovským množstvím řeckého státního majetku, který se odhaduje až na 125 miliard eur (asi 3,1 biliónu korun). Mezi něj patří národní loterie, jedna z největších a nejziskovějších na světě, nebo nepoužívané letiště, postavené pro olympijské hry v roce 2004.

Přestože se Řecku v mnoha případech nechce tento majetek prodávat, kvůli závislosti na mezinárodní pomoci podmíněné razantními reformami a privatizací státního majetku, se tomuto kroku podle všeho stejně nevyhne.

Podle BBC rovněž některé hedgeové fondy plánují vydělat na krizi nákupem řeckého dluhu v podobě pořízení řeckých státních dluhopisů. A to třeba tak, že po dobrovolném snížení ze strany držitelů dluhopisů a jejich následném odkupu pak mohou fondy při dalším prodeji požadovat jejich zaplacení v plné výši. Výnos rozhodně nebude zanedbatelný.

Reklama

Výběr článků

Načítám