Hlavní obsah

Snižte nám dluh, ať můžeme znovu dýchat, vyzval řecký premiér

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Řecku se jeho dluh musí snížit a banky musí nést část zátěže, prohlásil premiér země Jorgos Papandreu. Řekl to po jednání lídrů eurozóny, kteří se v neděli pokoušeli najít řešení dluhové krize celého regionu platícího jednotnou evropskou měnou.

Článek

„Naším cílem je dnes usnadnění dluhu, který tíží bedra řeckého lidu. Tento dluh je těžký a musí se odlehčit, abychom mohli znovu dýchat,“ uvedl Papandreu v prohlášení.

Aby bylo možné se z velmi problematické situace dostat, musí Evropská unie (EU) ukázat „ochotu najít schůdné řešení pro Řecko, jehož nezbytnou součástí je sdílení části břemene soukromý sektorem, zejména bank,“ nechal se slyšet Papandreu.

Banky jsou podle nedělního prohlášení zdroje z německého bankovního sektoru ochotny odepsat z řeckého dluhu 40 procent. Podle politických špiček je to však pořád málo. Z toho důvodu tlačí na banky, aby odepsaly alespoň 50 procent dluhů.

Stamiliardy do bankovního sektoru

V boji s dluhovou krizí eurozóny by měla pomoci rekapitalizace evropských bank, jak v sobotu s odkazem na informované zdroje uvedla agentura Reuters. Zatímco v EU se hovoří o tom, že evropské banky budou potřebovat kolem 80 či 100 miliard eur, tak z trhu ale i od některých organizací zaznívají hlasy volající po výraznějších sumách.

Například podle výzkumného sdružení Open Europe budou banky v EU v případě odepsání řeckého dluhu ve výši 60 procent a portugalského ve výši 25 procent potřebovat rekapitalizaci ve výši 260 až 373 miliard eur (až 9,3 biliónu korun). Mezinárodní měnový fond zase zmínil sumu 200 miliard eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám