Hlavní obsah

Konkurence pomohla, České dráhy razantně zlevňují

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

České dráhy (ČD) zlevní od 3. října jízdenky v rychlících na trase mezi Prahou a Ostravou až o třicet procent. Přiměla je k tomu konkurence soukromých rychlíků Regio Jet.

Článek

„Obyčejné jízdné tak bude k mání už za 295 místo dosavadních 438 korun, na Sporotiket se cestující z hlavního města do Ostravy dostanou za 230 Kč a studenti budou moci cestovat dokonce za 220 Kč,“ řekl Právu mluvčí ČD Radek Joklík.

Od pondělí nabídnou ČD zlevněné jízdné i na trasách z Prahy do Brna, Zlína a Hradce Králové. "Jde o akční nabídky. Jak dlouho potrvají, jsme se ještě nerozhodli," uvedl Joklík. Zlevnění na trase do Ostravy je ale trvalé.

Na otázku, zda k tak razantnímu zlevnění přiměla České dráhy konkurence soukromých rychlíků RegioJet, odpověděl Joklík: „Je tomu samozřejmě tak, konkurenční boj si to vyžaduje.“

RegioJet hrozí odvetnými kroky

„Je vidět, že České dráhy potřebovaly konkurenci jako sůl. Nicméně jimi představené cenové změny bohužel nejdou správným směrem. ČD přišly s úpravou cen, která nepřináší oproti RegioJetu žádnou výhodu, a navíc povede k propadu tržeb. To může ohrozit ekonomiku ČD a dále zhoršit služby na ostatních tratích, za které kraje a ministerstvo platí vysoké částky,“ řekl Právu mluvčí Student Agency Aleš Ondrůj.

RegioJet tvrdí, že ze strany Českých drah se jedná o zneužití jejich monopolního postavení. „V té souvislosti hodláme rychle podniknout příslušné kroky a nepřipustit nefér podnikatelské praktiky,“ prohlásil Ondrůj.

Společnost RegioJet, jež patří do skupiny Student Agency podnikatele Radima Jančury, odstartovala pravidelný provoz na trase Praha - Ostrava -Havířov 26. září. Jeho žlutě zbarvené rychlíky poskytují pasažérům nemalý komfort, včetně pohodlných kožených sedadel, klimatizace, i občerstvení za jízdy roznášeného stevardkami. Každý cestující dostává zdarma teplý i studený nápoj a noviny.

V novém vlaku Student Agency vám naservírují sushiVideo: Novinky

V konkurenčním boji s RegioJet už nasadily stevardky také České dráhy. Ty pečují o cestující první třídy v šestnácti dálkových spojích, které v barvách ČD jezdí mezi Prahou a Ostravou.

„Stevardky usadí cestující na jejich místo v první třídě, rozdají jim zdarma denní tisk, i teplý či studený nápoj. Ve vybraných spojích ale zkvalitníme také gastronomické služby. Postupně rozšíříme prodej občerstvení z minibarů s donáškou přímo na místo a v našich rychlovlacích Pendolino nabídneme denní tisk i vodu zdarma i cestujícím ve druhé třídě,“ informoval už dříve náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Antonín Blažek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám