Hlavní obsah

EU svolává krizový summit, potápí se už i Itálie a Španělsko

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Evropská unie nejspíš svolá na pátek mimořádný summit kvůli prohlubující se dluhové krizi v eurozóně. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na vysoce postaveného diplomata eurozóny.

Foto: Yves Herman , Reuters

Belgický politik a současný prezident Evropské unie Herman Van Rompuy

Článek

„Summit se bude konat v pátek,“ sdělil zdroj pod podmínkou anonymity.

Dluhová krize se totiž nově přelila do Itálie a Španělska. Záchrana těchto dvou velkých ekonomik by byla na rozdíl od Řecka, Irska či Portugalska značně obtížná, ne-li nemožná.

Vysocí představitelé eurozóny po již posledních jednáních připustili možnost řízeného bankrotu Řecka [celá zpráva].

Proti tomu kroku se však vehementně stavěla především Evropská centrální banka.

Jistou formu bankrotu Řecku rovněž předpovídá finančník a miliardář maďarského původu George Soros. Podle něj je především důležité, aby se dluhová nákaza nešířila do dalších částí eurozóny.

Naopak šéf Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Ángel Gurría se domnívá, že bankrot Řecka ještě není nevyhnutelný. "Bankrot Řecka ještě není nevyhnutelný, nevyhnutelné ale je, aby se soukromý sektor podílel na dalším řešení problému," uvedl Gurría v Bruselu s tím, že nelze donekonečna schvalovat záchranné balíčky, které financují pouze daňoví poplatníci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám