Hlavní obsah

Projekt plynovodu Nabucco je ohrožen, investoři od něj odcházejí

Investoři plánovaného plynovodu Nabucco, který má přivést do Evropy plyn z okolí Kaspického moře a snížit závislost EU na Rusku, uvažují o odstoupení z projektu. Napsal to ve středu deník International Herald Tribune. Investoři nevěří, že se peníze, které do projektu dají, vrátí.

Foto: Konstantin Chernichkin, Reuters

Článek

Podle nejnovějších zpráv jsou náklady na stavbu vyšší, než se původně předpokládalo - asi 14,1 miliardy eur (342 miliard Kč). Původně se předpokládalo, že budou kolem osmi miliard.

O výstavbě by mělo být definitivně rozhodnuto do konce roku, pokud se tak nestane, projekt úplně padne. "Buď to bude letos, nebo to už nebude průchodné," řekla deníku mluvčí Evropské komise Marlene Holznerová.

ČR přitom stavbu prosazovala v době plynové krize, během níž předsedala začátkem roku 2009 Evropské unii.

Nabucco měl ročně do Evropy přepravovat až 31 miliard krychlových metrů plynu. Existují však obavy, že této hodnoty by plynovod dosáhl nejdříve po roce 2020.

EU má plyn hlavně z Ruska a Norska

Konsorcium, které stojí za plynovodem Nabucco, sice vyjednává o nákupu jednoho z velkých plynových polí v Ázerbájdžánu, ale tamní vláda stále váhá, zda kontrakt uzavřít. Ázerbájdžán hodlá případně garantovat jen deset miliard krychlových metrů plynu, což je ovšem jen třetina kapacity Nabucca. "Žádný další plyn jsme neslíbili. Všechno je otázka ceny," řekl viceprezident státního plynařského gigantu Socar Elshad Nazirov.

Evropská unie je v současnosti závislá na dodávkách ze čtyř zemí. Ze 41 procent se na dodávkách podílí Rusko, z 27 procent Norsko, ze 17 procent Alžírsko a z pěti procent Nigérie. Rusko přitom plánuje plynovod South Stream, který by si s projektem Nabucco přímo konkuroval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám