Hlavní obsah

USA mají pocit, že zaostávají, do železnic dají 930 miliard korun

– Washington

Spojené státy dají do rozvoje vysokorychlostních železničních tratí v následujících letech 53 miliard dolarů, což je v přepočtu 930 miliard korun. Země má pocit, že v rozvoji tohoto typu dopravy zaostává za Evropou a Asií, především Čínou.

Foto: Profimedia.cz

V USA se po železnici přepravují především náklady.

Článek

Prezident Barack Obama sice oznámil, že bude výdaje z rozpočtu omezovat, těch do infrastruktury se to ale netýká. Letos by na stavbu tratí mělo jít osm miliard dolarů, další peníze v následujících šesti letech.

Projekt má své zastánce i kritiky. Zastánci poukazují především na rozvoj tohoto typu dopravy v Číně a na to, že asijská země plánuje dát do železnic během čtyř let 430 miliard dolarů.

Kritici tvrdí, že tento typ dopravy je pro USA, kde je rozvinutá vnitrostátní letecká doprava, nevhodný a jde o marnotratné mrhání. Velká města v USA jsou navíc rozptýlená a zbylé území je řídce osídlené, než aby se rychlým vlakům na nich vyplatilo zastavovat.

Na vysokorychlostní železnice sází v poslední době především Čína. Chrlí čísla rychlostí, jichž vlaky dosáhly na jednotlivých tratích.

Země buduje trať mezi Pekingem a Šanghají, která by měla být hotová příští rok. Cesta mezi městy by měla trvat asi pět hodin. Nyní je to hodin deset.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám