Hlavní obsah

Obří ekotendr se zpozdí, vyřazená PPF se brání u antimonopolního úřadu

Právo, Jakub Svoboda
Praha

Výběr firem pro obří státní zakázku na likvidaci ekologických škod, který se táhne už přes dva roky, se pravděpodobně o další měsíce zpozdí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Společnost PPF Advisory, kterou ministerstvo financí (MF) ze stomiliardové soutěže již dvakrát vyřadilo, totiž nejenže toto rozhodnutí u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v srpnu zase napadla, ale navíc na konci stejného měsíce podala k antimonopolnímu úřadu podnět k prošetření kvalifikačních předpokladů ostatních soutěžitelů ekologické zakázky.

Jde o firmy Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a Environmental Services. Právu v úterý tuto informaci potvrdil předseda ÚOHS Petr Rafaj. Podle něj úřadu nyní bude podstatně déle trvat posouzení toho, zda MF vyloučilo PPF z tendru oprávněně, či nikoli.

PPF v úterý nechtěla svůj krok komentovat. „Podivné okolnosti v rozhodování expertů MF nás vedly ke stížnosti proti našemu vyloučení ze soutěže. Dokud o naší stížnosti ÚOHS nerozhodne, nebudeme tuto věc komentovat,“ řekl Právu mluvčí PPF Milan Tománek.

Rafaj: může jít o několik měsíců

„Podání podnětu vcelku komplikuje situaci při jiném správním řízení, které už na ÚOHS probíhá, a to je přezkum rozhodnutí MF o vyloučení PPF Advisory z veřejné soutěže, tzv. ekologické zakázky. Obě šetření probíhají v koordinaci, tzn. souběžně. Takto může dojít k podstatnému prodloužení lhůty celého řízení až o několik měsíců,“ sdělil Právu Rafaj.

Podle něj se jedná o velmi složité prověřování kvalifikačních předpokladů všech soutěžitelů této veřejné zakázky, a to i v zahraničí. „Právě ověřování informací v zahraničí je velmi časově náročné a je nutno vypracovat několik znaleckých posudků,“ upozornil Rafaj.

Jak dále uvedl, podnět PPF sice fakticky nijak neovlivní posuzování vyloučení PPF Advisory z tendru, do probíhajícího správního řízení ale vnáší další časové prodlevy. Pokud se prokážou jakákoliv pochybení v kvalifikačních předpokladech ostatních uchazečů, ÚOHS podle Rafaje z důvodu vzájemných vazeb oba případy sloučí a vydá jednotné rozhodnutí. „Poté nelze určit a ani odhadnout další časový výhled,“ dodal šéf antimonopolního úřadu.

Soutěž pozastavena

Ministerstvo financí se podle svého mluvčího Ondřeje Jakoba teprve až v úterý od Práva dozvědělo, kdo podnět k ÚOHS vlastně podal. „Úřadu jsme poskytli požadovanou dokumentaci. Podle nás kvalifikační předpoklady (nyní prošetřovaných firem) splněny byly. Čekáme na rozhodnutí ÚOHS,“ řekl Jakob.

Připomněl, že celou zakázku na sanaci ekologických škod, jejíž hodnota může podle dřívějších informací z MF přesáhnout sto miliard korun, antimonopolní úřad na konci října na návrh konsorcia PPF Advisory dokonce zcela pozastavil. PPF se obávala, že by ministerstvo financí v zakázce činilo další kroky a otevřelo i tzv. dataroom, ke kterému by konsorcium nemělo přístup.

Ani vydání tohoto předběžného opatření podle Rafaje nepředjímá rozhodování ÚOHS v otázce, zda bylo vyloučení PPF Advisory ministerstvem financí z tendru správné, či nikoliv.

MF vyhlásilo soutěž na odstranění starých ekologických škod jednou velkou zakázkou v roce 2008. Původně se přihlásilo šest uchazečů, ministerstvo v prvním kole tři z nich vyřadilo. Ve hře tak zůstaly firmy Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a Environmental Services.

Zpráva má být do konce října

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) měli do konce září předložit vládě o zakázce na odstranění všech starých ekologických škod podrobnou zprávu. Její součástí měla být i inventura cenového odhadu celé zakázky. Podle Jakoba byl termín pro předložení zprávy prodloužen do konce října.

S cenovou kalkulací zakázky vláda ani MF nechtějí veřejnost seznámit s tím, že by to v průběhu tendru bylo netaktické. „Čísla, která zaznívají okolo zakázky, vznikají součtem cen za současné ekologické zakázky a jsou tam započítány i uskutečněné sanace. Neexistuje žádný reálný odhad ceny. Ministerstvo financí odhaduje cenu kolem 90 miliard korun, ministerstvo životního prostředí kolem 30 miliard korun,“ uvedl už na začátku září premiér Petr Nečas (ODS).

Někteří kritici soutěže tvrdí, že tendr je předražený a může připravit stát o desítky miliard korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám