Hlavní obsah

Oblečení podraží, bavlna je nejdražší za 140 let

Novinky, pit

Cena bavlny dosáhla největších hodnot za posledních 140 let. Stojí za tím špatná úroda v Číně a vysoká poptávka po této komoditě ve světě, jak připomíná The Wall Street Journal.

Článek

Během posledního čtvrt roku vyskočila cena bavlny o 56 procent, což vyvolává značné znepokojení textilek i obchodníků. V pátek se vyhoupla libra bavlny (0,453 kilogramu) na newyorské komoditní burze na 1,198 dolaru. To je zatím nejvíc od roku 1870, kdy burza vznikla.

Cena bavlny začala růst poté, co Pákistán postihly v červenci mohutné deště. Ty rovněž zasáhly i Čínu a zničily zde velké bavlníkové plantáže.

Razantní růst cen bavlny se podle analytiků odrazí u zpracovatelů a v obchodech s oděvy. Zvýšení cen oznámily už společnosti Levi Strauss, Guess, Kohl’s a Aeropostale. Uvažuje se už o prvním čtvrtletí příštího roku.

Podle pondělní zprávy chystá Levi Strauss otevřít letos v Česku a na Slovensku ještě osm obchodů. Tržby firmy v prvním pololetí v Česku meziročně stouply o 23 procent a počítá se s udržením tohoto tempa růstu i ve druhém pololetí. Za celý rok by se společnosti podle odhadů měly meziročně zvednout tržby o 22 procent.

Největšími producenty bavlny jsou Čína, Indie, Spojené státy a Pákistán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám