Hlavní obsah

Zimní pneumatiky na D1 budou letos povinné od Prahy až k Brnu

Praha

Na dálnici D1 se rozšíří úsek, do něhož bude v zimním období možné vjet pouze se zimními pneumatikami, na celkových 161 kilometrů. Dohodlo se na tom ministerstvo dopravy s krajem Vysočina a dopravní policií, sdělil ve středu mluvčí ministerstva Karel Hanzelka. O rozšíření úseku s povinnou zimní výbavou požádala Vysočina s poukazem na množství aut s letními pneumatikami, která v zimně blokují provoz.

Foto: Jiří jíra, Právo

Článek

Podle ministerstva dopravy budou značky Zimní výbava rozmístěny od Mirošovic na 21. kilometru po Kývalku na 182. kilometru. Povinnost tak začne platit kousek za Prahou a skončí těsně před Brnem.

Během minulé zimy bylo zimní obutí na D1 povinné pouze od exitu Loket na 66. kilometru po Velkou Bíteš na Žďársku (162. kilometr dálnice), značek bylo v tomto úseku rozmístěno kolem 40. Během letošní zimy se značený úsek prodlouží ve směru do Středočeského i do Jihomoravského kraje.

Termín rozmístění značek přikazujících použití zimní výbavy zatím není pevně stanoven. "Teoretický předpoklad je 1. listopadu. Pokud by bylo extrémně teplé počasí, tak můžeme i počkat," uvedl Hanzelka.

Doplnil, že na jiných dálnicích a rychlostních komunikacích v zemi se takové opatření nechystá. Zimní výbava je kromě D1 povinná například i v horských obcích.

Vysočina by přivítala povinnost používat zimní pneumatiky

Podle náměstka hejtmana Vysočiny Libora Joukla má problém s letními pneumatikami v zimě víc podob.

"V lepším případě nám neukáznění řidiči zablokují souběžné komunikace kolem D1 a zabrání plynulému průjezdu všem ostatním vozidlům," uvedl. Někdy se ale záchranáři, odtahová služba a silničáři na místo dopravní nehody na dálnici vůbec nemohou dostat kvůli kolonám.

Vedení kraje Vysočina by podle Joukla do budoucna přivítalo zavedení celorepublikové povinnosti používat zimní pneumatiky. Odpadlo by tak náročné povolování umisťování značek Zimní výbava a jejich každoroční instalace, podotkl.

Zimní pneumatiky budou dál povinné jen na značených úsecích. Návrh ministerstva dopravy, který měl řidičům uložit povinnost používat zimní pneumatiky po celé zimní období na celém území republiky, se však zatím prosadit nepodařilo. [celá zpráva]

Jak Právo napsalo, ministr dopravy Vít Bárta (VV) se věnuje důležitějším záležitostem. "Jistě ale o pneumatikách bude diskutovat mezirezortní pracovní skupina, kterou ministr Bárta ustavil, a uvidíme, k jakým závěrům dospěje," tlumoči před časem ministrovy priority Hanzelka.

Značka Zimní výbava byla zavedena v roce 2008.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám