Hlavní obsah

Při čtyřleté variantě klesne rodičovská od 10. měsíce o polovinu

Právo, ČTK, svj

Při čtyřleté variantě rodičovské se příspěvek od desátého měsíce sníží z nynějších 7600 korun na polovinu, tedy na 3800 korun. Jak v pátek Právu potvrdila mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová, počítá s tím vládní návrh změn v rodičovské.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Nová pravidla, která bude nyní schvalovat parlament, se mají dotknout všech rodičů, kteří mají dostávat rodičovský příspěvek po 1. lednu 2011.

Článek

„Změnou bude pouze předsunutí termínu volby tříleté varianty čerpání z 21. měsíce věku dítěte na 9. měsíc věku dítěte, a tím zároveň dojde ke zkrácení doby čerpání rodičovského příspěvku v základní výměře 7600 Kč u čtyřleté varianty,“ uvedla Plívová. S informací přišel jako první server Aktuálně.cz.

Celkově by někteří rodiče, mezi které patří třeba nezaměstnaných matky, měli v případě čtyřleté varianty přijít až o 46 000 korun. Dvouleté a tříleté varianty se škrty nedotknou. Čtyřletou rodičovskou dostávají nezaměstnané matky automaticky, protože v prvních měsících nemají nárok na vyšší peněžitou pomoc v mateřství.

Rozhodnou poslanci

Nová pravidla, která bude nyní schvalovat parlament, se mají dotknout všech rodičů, kteří mají dostávat rodičovský příspěvek po 1. lednu 2011. Tedy i nynějších příjemců. Změna systému pro rodiče také znamená, že budou mít méně času na volbu tříleté varianty.

Zatímco dosud si ji mohou zvolit až do 21. měsíce věku dítěte, nově to má být jen do konce devátého měsíce.

Při tříleté variantě dostanou rodiče od státu i nadále až 235 600 korun, při čtyřleté po škrtech maximálně 178 600 navazuje-li rodičovská na peněžitou pomoc v mateřství. Jinak je to podle ministerstva práce a sociálních věcí 216 600 Kč.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám