Hlavní obsah

Bezdomovci se vrhli na modré kontejnery, výkupní cena papíru roste

Novinky, Tomáš Holý, Alena Kovářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sběrny surovin v poslední době výrazně zvýšily odměny za výkup starého papíru. To motivuje k přivýdělku zejména bezdomovce a sociálně slabé, kteří vybírají modré kontejnery, do kterých lidé vytřídili papír.

Článek

Zatímco loni se v Praze za kilo nasbíraných starých novin vyplácelo jen několik desítek haléřů, v současnosti jsou to dvě koruny. Za kilo letáků či časopisů je možné získat korunu a osmdesát haléřů.

Proč se za starý papír vyplácí letos více? Na přelomu let 2008 a 2009 o něj nebyl stejně jako o mnoho jiných služeb a produktů kvůli krizi velký zájem. „Byl pokles výroby papíru letáků i nižší produkce časopisů, proto nebylo třeba tolik sběrového papíru a jeho cena klesla. Nyní se situace stabilizovala, navíc v létě bývá tradičně mírný nedostatek sběrového papíru, proto jeho cena roste,“ popsal Jaroslav Tymich z Asociace českého papírenského průmyslu.

Nájezdy bezdomovců s kárkami plnými papíru zaznamenali i provozovatelé sběren. Jak poznamenal provozovatel jedné pražské sběrny, lidé chodí s papírem více než dříve. „Je lepší, když bezdomovci sbírají papír, než když žebrají,“ prohlásil stroze.

Není tedy divu, že stohy novin, časopisů či katalogů se tak v kontejnerech v ulicích měst a obcí mnohdy příliš neohřejí. Lidé bez domova či peněz je totiž v poslední době doslova obléhají, jak ukazují případy z hlavního města.

Pražské služby budou kontejnery bránit

Pražské služby již evidují menší množství odvezeného odpadu. „Ano, pokles jsme zaznamenali. Jde zhruba o 6,6 %. Máme i konkrétní případy vykrádaní kontejnerů a nejsou to jen bezdomovci,“ potvrdila mluvčí podniku Miroslava Egererová. Podle ní není výjimkou, že k modrému kontejneru přijede auto a starý papír skončí v kufru a na zadních sedačkách vozu.

Pražské služby si však vykrádání obsahu popelnic na papír nechtějí nechat líbit. Egererová uvedla, že proti vykrádání kontejnerů již podnik připravuje opatření. Zatím však neprozradila, jaké to bude. Jednou ze zvažovaných variant je uzamčení modrých kontejnerů.

Bezdomovci díky papíru šetří na spaní a jídlo

Jeden z pražských bezdomovců, kterého jsme zastihli u kontejneru na starý papír, prozradil, že vydělané peníze používá na zaplacení noclehu na lodi určené pro lidi bez domova. Dále si díky sběru kupuje jídlo a tabák. „Denně mi to vydělá 50 až 60 korun. Já zase tolik papíru neunesu,“ vysvětlil.

Obdobná situace je i mimo Prahu. V některých místech se ještě loni za starý papír nevyplácelo nic, nebo lidé za jeho odevzdání museli dokonce zaplatit.

„Za kilo novin, časopisů a katalogů dáváme jednu korunu. Lidé chodí víc než loni. Bezdomovci to vozí například na kárkách,“ popsal situaci v Hradci Králové zaměstnanec sběrny Collect Jan Dvořák.

Anketa

Motivuje vás zvýšená cena papíru odnést ho do sběrny místo do modrého kontejneru?
Ano
11,6 %
Ne
84 %
Papír netřídím
4,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8905 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám