Hlavní obsah

Již 40 miliardářů se chce vzdát nejméně poloviny majetku

Již čtyřicet amerických miliardářů či rodin s takto velkým majetkem přislíbilo, že se vzdá nejméně poloviny svého bohatství. Výzvu zakladatele softwarové společnosti Microsoft Billa Gatese a finančníka Warrena Buffetta jich totiž dosud následovalo 38, informovala americká televizní stanice MSNBC. Peníze půjdou na charitativní účely, a to buď ještě za života dárců, anebo po jejich smrti.

Článek

"Vlastně jsme teprve pořádně začali a už máme takovou úžasnou reakci," uvedl ve středu Buffett, který spolu s Gatesem tvoří dvojici nejbohatších Američanů. Podle finančníka jádrem jejich společné výzvy nazvané Příslib daru je přimět bohaté rodiny k důležitému rozhovoru o jejich bohatství a o tom, jak s ním naloží.

Mezi miliardáře, kteří uposlechli výzvy, patří newyorský starosta Michael Bloomberg, šéf mediální firmy IAC/InterActiveCorp Barry Diller, spoluzakladatel počítačové firmy Oracle Larry Ellison, energetický magnát T. Boone Pickens, mediální magnát Ted Turner či filmový režisér George Lucas.

Buffett a Gates již v předchozích letech šli příkladem a velkou část svého bohatství utrácejí za filantropické projekty. "Nyní Bill a Melinda Gatesovi a já žádáme stovky bohatých Američanů, aby slíbili, že věnují nejméně 50 procent svého bohatství charitě," řekl již dříve Buffett.

Reklama

Výběr článků

Načítám