Hlavní obsah

Řetězec Spar má v Česku stamiliónové ztráty

Firma Spar Česká obchodní společnost (Spar ČOS), která na tuzemském trhu provozuje 32 hypermarketů Interspar a čtyři supermarkety Spar, vykazuje v Česku stamiliónové ztráty. Rakouský majitel obchodního řetězce Spar ČOS výrazně navyšuje jeho základní kapitál, aby posílil finanční stabilitu firmy. Vyplývá to z účetních výkazů, které Spar ČOS zveřejnila ve Sbírce listin.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle ve středu zveřejněné výroční zprávy měla Spar ČOS v roce 2008 ztrátu 386 miliónů korun, přičemž z předchozích let evidovala v účetnictví nahromaděné prodělky v celkové výši 1,154 miliardy korun. V roce 2007 ztráta Spar ČOS činila 412 miliónů korun a v roce 2006 pak 574,7 miliónu korun. Tržby Spar ČOS v roce 2008 vzrostly na 12,78 miliardy korun z 11,96 miliardy o rok dříve. Hospodářské výsledky za loňský rok vedení Spar ČOS zatím nezveřejnilo.

Společnost SPAR Österreichische, která je stoprocentním vlastníkem tuzemského obchodního řetězce Spar, v letech 2008 a 2009 třikrát navyšovala základní kapitál ztrátové firmy Spar ČOS. V únoru 2008 byl její základní kapitál zvýšen o 405 miliónů korun a v prosinci téhož roku o 300 miliónů korun. Loni na podzim byl pak základní kapitál Spar ČOS posílen o dalších 420 miliónů korun a jeho celková výše vzrostla na 3,555 miliardy korun.

Na loňském žebříčku deseti největších tuzemských obchodníků firma Spar ČOS obsadila s odhadovanými tržbami 13,8 miliardy korun osmé místo. Spar ČOS patří do rakouského koncernu Spar, který působí kromě Česka také ve Slovinsku, Maďarsku, Itálii a Chorvatsku.

Spar není jediným řetězec, který v tuzemsku nevydělával. Některé společnosti proto z Česka odešly. Naposledy se kvůli velkému prodělku stáhl řetězec Halfords. Společnost se zaměřovala na prodej doplňků a náhradních dílů na auta a kola. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám