Hlavní obsah

Cigarety zdraží o další dvě koruny

Právo, Jiří Novotný

Cigarety mají v roce 2012 zdražit v Česku o další dvě koruny, což by státnímu rozpočtu vyneslo navíc 2,4 miliardy korun. Vyplývá to z návrhu novely zákona o spotřebních daních, který právě dokončilo ministerstvo financí (MF), a nyní ho zašle do meziresortního připomínkového řízení.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Důvodem tohoto kroku je implementace směrnice EU, podle níž se má nejpozději v roce 2014 zvýšit minimální daň na cigarety ve všech členských zemích z nynějších 64 na 90 eur na 1000 kusů cigaret,“ sdělil v pátek Peter Chrenko, náměstek ministra financí pro daně a cla.

V rámci tzv. Janotova balíčku vzrostla přitom v ČR už od letošního 1. února spotřební daň na 2,01 koruny na jednu cigaretu. Tedy v přepočtu na 77 eur za 1000 cigaret.

V současné době jsou již téměř zcela doprodány zásoby cigaret se starými kolky a kuřáci si tak musejí své oblíbené značky kupovat o tři až čtyři koruny dráž než dosud. Například krabička spart zdražila ze 70 na 74 korun, peter z 66 na 69 Kč, a viceroy z 59 na 63 Kč. Krátké startky, které byly před dvěma desetiletími k mání za pouhé čtyři koruny, podražily na 64 Kč.

Ti lidé, kteří kouří nejdražší kategorii cigaret, u ní zůstanou i nadále, a sociálně slabší již většinou přešli na nejlacinější sortiment
jednatel tabákové společnosti

Vyslyšeno přání tabákových firem

Kdyby náš stát implementoval už v roce 2012 směrnici EU v plné výši, zdražily by cigarety proti dnešním cenám o dalších osm korun, a například sparty by tak stály 82 Kč. MF proto vyslyšelo přání tabákových firem, aby se směrnice promítla do české legislativy postupně, ve dvou krocích, a zdražování nebylo tak prudké.

Od 1. ledna 2012 se tedy v ČR podle návrhu MF minimální daň z jedné cigarety zvedne jen o devět haléřů na 2,10 koruny. U doutníků a cigarillos pevná sazba daně vzroste o deset haléřů za kus na 1,25 koruny, a u jednoho kilogramu tabáku ke kouření o 60 korun na 1400 Kč.

„Další změnu pak plánujeme k 1. lednu 2014, přičemž zvýšení daně se bude odrážet od aktuálního kurzu eura vůči české koruně s cílem dosáhnout minimálních sazeb daně, stanovených směrnicí EU,“ informoval Chrenko.

Zabránit přílivu pašovaných cigaret

Tabákové firmy považují postup ministerstva financí za rozumný. „Zdražování v postupných krocích zabrání tomu, aby příliš nepřibylo pašovaných a nelegálně vyráběných cigaret. Navíc je v ČR už téměř ukončen přechod kuřáků na lacinější značky. Ti lidé, kteří kouří nejdražší kategorii cigaret, u ní zůstanou i nadále, a sociálně slabší již většinou přešli na nejlacinější sortiment,“ řekl Právu jednatel společnosti Imperial Tobacco Kamil Provazník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám