Hlavní obsah

Místo desítek stovky miliónů. Policie popletla desetinnou čárku v tendru

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stačila omylem posunutá desetinná čárka a vedení policie tak v pátek vypsalo obří tendr za více než čtvrt miliardy korun na nákup necelých padesáti mikrobusů. Jedna dodávka by tak stála více než pět miliónů korun, tedy např. jako luxusní vůz Lamborghini.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V informačním systému o veřejných zakázkách je chyba v částce 254 333 333,– Kč bez DPH. Správná částka je nižší o jeden řád, tedy 25 433 333,– Kč bez DPH,“ uvedl k tomu v úterý mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej.

Zároveň dodal, že chyba v zadání tendru na 46 mikrobusů bude v nejbližší době opravena, ještě odpoledne ale v systému čtvrtmiliardová suma figurovala. Dodávky v civilním provedení bude podle Ibeheje používat pořádková policie.

Naposledy policie nakupovala za stamiliónové částky auta v roce 2008 za tehdejšího ministra vnitra Ivana Langera (ODS), a to v rámci projektu P1000 na modernizaci policie. Vedení resortu tehdy nakoupilo pro policii zhruba 3500 nových vozů Škoda za více než miliardu korun.

Se zakázkami se roztrhl pytel

Veřejné zakázky vypisované ministerstvy těsně před koncem mandátu současné vlády přitom vzbuzují rozruch.

Otázkám čelí ministerstvo spravedlnosti, které pokračuje ve zpochybňovaném výběrovém řízení na dvoumiliardovou zakázku na elektronické náramky pro domácí vězně nebo ministerstvo dopravy s plánovaným tendrem na elektronické viněty.

Ministerstvo zemědělství zase vypsalo v květnu zakázku za 250 miliónů na informační technologie.

Premiér Jan Fischer v této souvislosti požadoval vysvětlení od šéfa resortu Jakuba Šebesty.

Včera premiér prostřednictvím svého mluvčího Romana Proroka uvedl, že přijal Šebestovo vysvětlení, podle kterého bylo nutné tendr těsně před volbami vypsat kvůli končícím smlouvám.

Po volbách šéf kabinetu vyzval své ministry, aby se zdrželi zásadních a nevratných rozhodnutí ve svých resortech.

„Na tomto pokynu premiér trvá. Neznamená to však, že ministerstva přestanou fungovat a plnit své povinnosti. S tím souvisí i zajišťování jejich chodu prostřednictvím veřejných zakázek,“ uvedl k tomu v úterý Prorok.

Ke zdrženlivosti ohledně tendrů v úterý vyzvala i ČSSD, podle které by Fischerova vláda neměla činit nevratné kroky, které zatěžují veřejné rozpočty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám