Hlavní obsah

Vzdušný prostor nad Českem je uzavřen

Právo, Novinky, toh, plk, koc, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vzdušný prostor nad Českou republikou byl v pátek ve 13 hodin uzavřen kvůli výskytu sopečného popelu. Uzavřeno bylo i největší tuzemské letiště v pražské Ruzyni. Zrušeny tak musely být desítky příletů a odletů. Letiště v Brně a Ostravě byla uzavřena ve 14 hodin. Letadla nebudou moci nad Českem létat minimálně celý pátek. Létat přestaly i vrtulníky letecké záchranné služby. Nebudou zasahovat do soboty.

Článek

Mrak popela z islandské sopky je už na území České republiky. „Poněkud se snížila dohlednost. Jinak jasná obloha je nyní mléčně zabarvená,“ řekl Právu Daniel Tudor z Českého hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem. Laik si podle něj nemůže  změn na obloze všimnout, neboť oblak prachu není pouhým okem viditelný.

Také Slovensko zavřelo od 15:00 svůj vzdušný prostor. Potvrdilo to slovenské ministerstvo dopravy.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Cestujícím na ruzyňském letišti nezbývá nic jiného než čekat, popřípadě zkusit vycestovat z republiky jiným dopravním prostředkem.

Animace Norského meteorologického úřadu ukazuje, jak by se do neděle 18.dubna měl šířit vulkanický mrak. Předpověď ukazuje, že pokud sopka bude dál chrlit popel, mrak se bude šířit dále na jih a jihovýchod. Na podkladu jsou černou linkou znázorněny obrysy Evropy (dobře jsou vidět obrysy jižní Evropy ve středozemním moři na spodním okraji mraku).Žlutá barva přitom ukazuje prach, který spadne sám od sebe, červená barva částečky, které se na zem dostanou s deštěm, a černá barva znázorňuje prach, který zůstává v atmosféře. Satelitní snímky ukazují různé pohledy na bouřící sopku, černobílé radarové snímky pak ukazují tři krátery, které tvoří vulkán.

Oblak popela bude postupovat přes střední Evropu k jihovýchodu. Popílek ze sopky budou moci pozorovat i lidé v ulicích. Zdraví lidí však nebude ohroženo.

"V přízemních hladinách nezhorší výrazně dohlednosti, může se však projevit jemným nánosem na předmětech na zemi. Jemné částice popela, které by mohly pronikat hluboko do dýchacího ústrojí, budou klesat z velkých výšek k zemskému povrchu velmi pomalu," dodali meteorologové.

Není možné předpovědět další vývoj

"V současné době není možno předpovídat vývoj meteorologické situace a čas znovuobnovení provozu," informovalo letiště. Cestující by se o rušení konkrétních letů měli informovat telefonicky na letišti - 220 113 314 či 220 113 321.

Podle Richarda Klímy z Řízení letového provozu (ŘLP) doba uzavření vzdušného prostoru nad Českem záleží na povětrnostních podmínkách.

Jak upozornil Klíma, létat by pak mohla pouze sportovní a rekreační letadla a stroje důležité pro záchranu života.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Z Mošnova se nelétá

Z ostravského Letiště Leoše Janáčka v Mošnově do odvolání nevzlétne ani jedno letadlo. „Před chvilkou přiletěla pravidelná linka z Prahy, zpět už ale nepoletí. Až do 14 hodin budeme fungovat jako záložní letiště pro lety, které už nebudou moci přistát v Ruzyni. A od dvou odpoledne budeme definitivně uzavřeni až do odvolání,“ uvedla ráno mluvčí mošnovského letiště Michaela Kubešová.

Popel a dým chrlí islandská sopka v ledovci Eyjafjallajökull. Od čtvrtka paralyzuje vzdušný prostor nad velkou částí Evropy. Například řízení letového provozu v Británii NATS upozornilo, že pokud by stroj vletěl do zakázané oblasti, mohly by být poškozeny jeho motory. [celá zpráva]

Foto: David W Cerny, Reuters

Na informační tabuli o odletech z pražského letiště v Ruzyni se pasažéři v pátek dočetli jedinou informaci - zrušeno.

Letecká doprava bude kvůli sopce vážně narušena i v sobotu

Letecká doprava v Evropě bude vážně narušená i v sobotu, uvedla služba Eurocontrol. Popel z islandské sopky Eyjafjallajökull se bude šířit dál na jih a východ. Britští experti navíc varují, že narušení letecké dopravy nad Evropu by mohlo trvat i několik dní. Mrak sopečného prachu se postupně rozplývá, takže zasahuje stále větší území. Další vývoj situace ale závisí nejen na směru větru, ale také na tom, jak velké množství popela a dýmu bude islandská sopka chrlit. [celá zpráva]

Kromě České republiky nelze použít vzdušný prostor ve Velké Británii, Irsku, Belgii, Nizozemsku, Dánsku, Švédsku, Norsku, Finsku, Estonku a také na severu Francie a v Paříži.

Mimo provoz jsou i některá německá letiště a část vzdušného prostoru Polska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám