Hlavní obsah

Největším výrobcem zbraní na světě je britská firma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská zbrojovka BAE Systems se v roce 2008 stala největším výrobcem zbraní na světě. Uvádí to pondělní zpráva Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (SIPRI). Je to podle agentury AFP poprvé, co se podobnou světovou jedničkou nestala některá z amerických firem.

Foto: Reuters

Koncept válečné lodě, kterou má vyrábět BAE Systems.

Článek

SIPRI sestavuje pravidelně žebříček 100 hlavních výrobců zbraní s výjimkou Číny. V čele předchozího žebříčku za rok 2007 byla americká firma Boeing. Ta je nyní s prodejem ve výši 29,2 miliardy dolarů na třetí příčce, za první BAE (32,4 miliardy) a druhou firmou Lockheed Martin (29,4 miliardy).

"Hlavním důvodem, proč se BAE stala v roce 2008 největším výrobcem zbraní na světě, je zvýšení jejího prodeje ve Spojených státech, který vykompenzoval ztráty v jiných místech, především v Británii," vysvětlil SIPRI úspěch britského prodejce zbrojní techniky, který je v podezření z korupce v řadě zemí včetně České republiky.

V roce 2008 dosáhlo podle SIPRI 100 největších zbrojovek obratu 385 miliard dolarů, což bylo o 11 procent více než v předchozím roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám