Hlavní obsah

Lázně byly v době šéfování Langera pronajaty nevýhodně, říká audit

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pronájem lázeňských domů ministerstva vnitra za šéfování resortu Ivana Langera (ODS) je sporný a nevýhodný. Konstatuje to audit ministerstva financí, který má Právo k dispozici.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda ODS Ivan Langer

Článek

Ministerstvo podle něj v několika bodech porušilo při sjednávání dvacetiletého pronájmu zákon a připravilo státní kasu nejméně o 9,4 miliónu korun. Zpráva ministerstva financí (MF) vnitro kritizuje za příliš nízký nájem a také za výběr firmy, která si lukrativní nemovitosti od úřadu pronajala.

„Efektivnost, hospodárnost a účelnost řešení (tedy pronájem všech lázeňských domů jednomu nájemci), včetně výše nájmu a doby nájmu, je sporná,“ konstatuje audit, který si na MF vyžádal Langerův nástupce v čele vnitra za ČSSD Martin Pecina.

Ministerstvo podle závěrů auditu výši nájemného účelově snížilo a nerespektovalo přitom původní závěry finanční analýzy poradenské firmy Deloitte Advisors, kterou si na to samo najalo.

„Lázeňské léčebné ústavy a ministerstvo vnitra nedodržely základní povinnosti stanovené zákonem o majetku,“ píše se v závěrech auditu s odkazem na příliš nízké nájemné.

„Důsledkem výše uvedeného postupu je nehospodárné vynaložení prostředků státního rozpočtu v roce 2009 nejméně ve výši 9,4 miliónu korun,“ zjistili auditoři MF během kontroly, která probíhala letos v zimě.

Smlouvu chce vnitro vypovědět

Kritizují přitom i fakt, že vnitro akceptovalo v nájemní smlouvě s firmou Temperano sedmdesátimiliónovou sankci za případné vypovězení smlouvy ze strany resortu, zatímco nájemci za nedodržení smlouvy žádné sankce nehrozí.

Ministerstvo vnitra teď podle svého mluvčího Pavla Nováka hledá cesty, jak nevýhodnou smlouvu vypovědět. „Řeší to naši právníci, jestli by taková možnost byla,“ potvrdil Novák.

Langer kritiku pronájmu odmítá, podle něho naopak státu peníze ušetřil. „Za dvacet let bude ta úspora minimálně 500 miliónů korun,“ řekl v pátek Právu s tím, že vyzve ministra financí, aby celý audit zveřejnil. „Pan Pecina jen hází špínu na ostatní, aby zakryl své vlastní problémy,“ poznamenal Langer.

Už loni v létě pronájem kritizoval také audit samotného ministerstva vnitra, který po svém příchodu na úřad nechal udělat Pecina. Tato kontrola mluvila o způsobené škodě až ve výši sto miliónů korun.

Slovenská firma Temerano loni získala domy v Karlových Varech, Mariánských Lázních, ve Františkových Lázních a v Luhačovicích do pronájmu na 20 let za 23,7 miliónu ročně.

Kauzou se na popud Peciny zabývá také protikorupční policie, její mluvčí Roman Skřepek v pátek v této souvislosti uvedl, že detektivové sporný pronájem stále prověřují.

Reklama

Výběr článků

Načítám