Hlavní obsah

Tuzemská výroba aut letos ani příští rok nepřesáhne milión

Miliónová hranice počtu vyrobených aut v tuzemsku letos ani příští rok nepadne. Produkce automobilek na českém území se v obou obdobích bude pohybovat kolem 950 000 vozů, což je zhruba stejně, jako v roce 2008, kdy firmy dohromady vyrobily 948 100 motorových vozidel. Uvedl to ředitel Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Článek

Mírný nárůst zhruba o půl procenta by měla letos vykázat výroba osobních aut, zatímco v ostatních kategoriích výroba poklesne. Škoda, TPCA a Hyundai by měly dohromady v tuzemsku letos vyrobit 945 000 aut, Tatra a Avia 1000 nákladních vozů, Iveco, SOR, Tedom a KH motor kolem 2900 autobusů a Jawa 650 motocyklů.

"Je třeba rozlišit výrobu v ČR a celkový odbyt vozidel. Do celkových prodejů v zahraničí jsou zahrnována i vozidla ze zahraničních výrobních závodů Škody Auto. Celkové číslo je pak logicky vyšší, dle našich odhadů 1,1 až 1,2 miliónu osobních automobilů," podotkl Šípek.

Tržby automobilek by příští rok měly být rovněž srovnatelné s letoškem, tedy o pět až deset procent pod loňskými 707 miliardami Kč.

Zájem o automobily z Česka bude příští rok stejně jako letos ovlivňovat především ekonomická situace na hlavních evropských trzích a stimulační opatření typu šrotovného. "Nikdy jsme nehovořili o krizi, ale o ekonomické recesi. Její důsledky budou v roce 2010 stále působit ale současně postupně odeznívat," uvedl Šípek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám