Hlavní obsah

Ukrajina má problémy s prosincovými platbami za plyn, tvrdí Gazprom

Ukrajina čelí problémům s prosincovými platbami za plyn, uvedl v pátek ruský plynárenský monopol Gazprom. Neshody Moskvy a Kyjeva kolem plateb a cen zastavily na začátku letošního roku cestu ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy a zkomplikovaly zásobování hlavně balkánských zemí, ale třeba i Slovenska.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Hodnotíme situaci s platbami za dodávky ruského zemního plynu v prosinci jako velmi znepokojivou," citovala generálního ředitele Gazpromu Alexeje Millera agentura Ria Novosti. V polovině prosince přitom Miller agentuře Reuters řekl, že novou plynovou válku s Ukrajinou kolem Nového roku neočekává. Kvůli lednovým sporům se ocitly na vrcholu zimy bez tepla milióny evropských domácností. Narušení dodávek plynu navíc způsobilo újmu rovněž evropskému průmyslu.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol. Společnost je klíčovým exportérem plynu do Evropy, kde její dodávky pokrývají zhruba čtvrtinu celkové spotřeby. Valná většina dodávek ruského plynu do Evropy přitom prochází přes Ukrajinu.

Ukrajinská státní energetická společnost Naftogaz zatím v letošním roce platí za pomoci vlády účty za ruský plyn včas. Vzhledem k ekonomickým problémům Ukrajiny se však už dříve objevily pochybnosti, zda tomu tak bude i nadále. Ruský premiér Vladimir Putin minulý měsíc vyzval Evropskou unii, aby Ukrajině na zaplacení ruského plynu půjčila peníze.

Česko je letos podle ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Tošovského na případnou plynovou krizi v zimních měsících připraveno lépe než v loňském roce. Podle něj má provozovatel plynové soustavy, kterým je v Česku RWE, naplněné zásobníky. Pokud RWE potřebuje rychlou dodávku, nebere plyn ze zásob, ale nakupuje jej na burze. Rezervy by tak Česku mohly vystačit delší dobu, pokud by to bylo potřeba.

Reklama

Související témata:

Související články

Gazprom zlevní Evropě plyn o třetinu

Ruský plynárenský monopol Gazprom sníží letos ceny pro evropské odběratele o 32 procent. Podle náměstka ředitele Gazpromu Alexandra Medveděva je snížení ceny...

Výběr článků

Načítám