Hlavní obsah

Soud uznal vinnými bývalé manažery fondů Trend a Mercia

• Aktualizováno
Právo, Jiří Bednář

Se sníženými tresty odešli v úterý z jednací síně Krajského soudu v Hradci Králové někteří bývalí manažeři zkrachovalých investičních fondů Trend a Mercia za zneužívání informací v obchodním styku. Dva z nich soud zprostil viny.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Miroslav Hálek odpovídá na dotazy novinářů

Článek

Hlavní obžalovaný Miroslav Hálek byl loni v srpnu potrestán sedmi lety vězení, nyní mu byl trest snížen na tři roky. Janu Cholastovi, Luďku Špriňarovi a Petru Šrejtrovi soudci ponechali původní tříleté tresty a všem čtyřem zůstal pětiletý zákaz výkonu funkcí ve statutárních orgánech obchodních firem.

Miroslavu Vlastníkovi, jenž je souzen jako uprchlý, byl trest snížen ze tří na dvě léta, stejně jako Liboru Pávovi. Petru Koženému a Václavu Diusovi soud ponechal původní tresty, tři léta vězení s podmínkou na pět let, resp. dva roky vězení s podmínkou na tři roky. I jim soud uložil několikaletý zákaz výkonu funkcí v orgánech firem.

Odsouzení musí uhradit škody ve výši 880 miliónů Kč

Všichni odsouzení mají také povinnost podílet se na nahrazení stamiliónových škod, které fondům a jejich akcionářům podle rozsudku způsobili. Verdikt ale není pravomocný, někteří z advokátů podali odvolání přímo do protokolu.

Podle původní obžaloby muži způsobili akcionářům fondů škodu ve výši 1,4 miliardy korun. Po zrušení původních rozsudků Vrchním soudem v Praze hradečtí soudci výši škody přehodnotili a podle toho také upravili výši trestů. „V některých částech obžaloby soud obžalované zprostil viny. Škoda bude proto nižší, ale pro upřesnění si musím nejprve prostudovat písemné odůvodnění rozsudku,“ uvedla státní zástupkyně Soňa Bělohlávková, která si ponechala lhůtu k vyjádření.

Hálek stále tvrdí, že je nevinen. „Obviněni jsme byli před třinácti lety a dodnes nám nebylo sděleno, co jsme vlastně provedli. Vycházím z nálezu ústavního soudu, na jehož základě musím konstatovat, že naše trestní stíhání je nezákonné,“ prohlásil po skončení hlavního líčení.  

Hálek a jeho společníci ovládli fondy Trend a Mercia v polovině 90. let minulého století. Podle obžaloby z jejich portfolií převáděli akcie nejcennějších firem na jiné společnosti, personálně i majetkově provázané. Fondy prodávaly akcie ze svého portfolia a nedostávaly za ně odpovídající cenu, čímž bylo poškozeno několik desítek tisíc akcionářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám