Hlavní obsah

Inspekce zakázala prodej dvou doplňků stravy, obsahovaly olovo a hormon

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prodej dvojice potravinových doplňků zakázala v těchto dnech Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Jeden z přípravků pro sportovce obsahoval hormon progesteron, druhý měl nadlimitní obsah olova. Informovala o tom mluvčí SZPI Martina Šmídtová.

Článek

První přípravek Animal cuts pochází z USA a byl nabízen v internetových obchodech. "Jedna plechovka tohoto přípravku obsahovala 336 tablet rozdělených do 42 dávkových balíčků, přičemž podle doporučeného dávkování měly být užívány dva balíčky denně. Laboratoře SZPI však v těchto tabletách odhalily hormon progesteron," sdělila inspekce v tiskové zprávě. Do Česka bylo dovezeno zhruba 100 000 tablet.

Progesteron je ženský pohlavní hormon a může být obsažen v lécích na lékařský předpis, jeho přítomnost doplňku stravy, který je ve volném prodeji,  je nežádoucí. Ministerstvo zdravotnictví proto považuje takovýto doplněk stravy za nebezpečný.

Druhý nebezpečný přípravek pochází z Číny. Jedná se o tablety s nebezpečně vysokým obsahem olova, které jsou prodávány pod názvem Chlorella extra. Do ČR bylo dovezeno zhruba 200 kilogramů těchto tablet, část z nich však byla distribuována na Slovensko.

O obou případech informovala SZPI ostatní členské státy EU prostřednictvím Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám